Intrarea României în Schengen se va vota în decembrie. Cine susţine aderarea

de: BZI.ro
13:53, 06 oct. 2022

S-a decis! Intrarea României în Schengen se va vota în luna decembrie a acestui an. De asemenea, la acest vot de aderare va participa şi Bulgaria.

Vă aducem aminte că principalele grupuri politice din Uniunea Europeană susţin aderarea.

Intrarea României în Schengen se va vota în decembrie

Astfel, în luna decembrie a anului, Cabinetele statelor Uniunii Europene vor vota dacă sunt de acord ca România și Bulgaria să adere în Schengen, după o perioadă de peste un deceniu de amânări, potrivit Euractiv.

Vă aducem aminte că în anul 2011, măsură a fost votată de miniștrii naționali, însă aderarea a fost blocată de guvernele din Olanda şi Finlanda. Important de precizat este faptul că aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi.

„Președinția cehă se angajează să facă demersuri pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a transmis miercuri, 5 octombrie 2022, ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European.

De asemenea, acesta a ţinut să adauge că se pregăteşte terenul pentru o discuţie în acest sens.

„Astfel, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, președinția a facilitat vizitele unor experți în Bulgaria și România pentru săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul.

Deputaţii europeni vor vota în sesiunea plenară din octombrie

Vă aducem aminte că o majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la granițele României şi Bulgariei și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17 – 20 octombrie.

Pe de partea cealaltă, doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, cu Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

Preşedintele Partidului Popular European susţine că este inacceptabil cum 11 ani România şi Bulgaria nu au înregistrat un progres în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

„Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă să primească acceptul din partea Consiliului încă din 2011. 11 ani fără niciun progres. Este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Manfred Weber a ţinut să mai adauge că cele două state au îndeplinit paşii necesari aderării, iar locul acestora este în Schengen.

„Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru se află în Schengen”, a adăugat el.

În aceeaşi oridine de idei, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” drept „discriminatorie”.

„Discutăm mult despre solidaritate, însă trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cel mai bun plan de alimentare a dezamăgirii față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere.

„Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor persoanelor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, contra refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left.

Aceasta a susţinut că este dificil ca cele două ţări să demonstreze o serie de lucruri.

„Bulgaria și România susțin că este extrem de dificil să scapi de impresia că UE cere ca aceste state să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare că a dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a adăugat Daly.

Olanda a rămas singura ţară cu reticenţă

În luna decembrie, miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană se vor reuni în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), pentru a lua hotărârea în legătură cu integrarea României și Bulgariei în Acordul Schengen.

În momentul de față, Olanda rămâne singura țară ce încă mai are reticențe în privința primirii celor două țări în Schengen.

Dacă președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au exprimat acordul pentru primirea României și Bulgariei, de la oficialii olandezi nu a venit niciun semnal. Bucureștiul a avut discuții în ultima perioadă cu Haga pe subiectul aderării României în spațiul Schengen.