Într-un cartier din Iași, chiloții au devenit atracția principală. Imaginea este deplorabilă: „Despre ce vorbim, este o țigăneală” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 14 iun. 2023

Tarabe mai ceva ca în bazarul din Istanbul, în cartierul Alexandru cel Bun din Iași, însă în loc de bijuterii și alte suveniruri, chiloții sunt puși la loc de cinste, în așa fel încât oricine trece să-i poată vedea. Imaginea este deplorabilă, aceasta te întâmpină încă de cum cobori în Piața Voievozilor, până pe Pasajul Alexandru cel Bun

La tarabele din cartierul Alexandru cel Bun se găsesc fel de fel de chiloți, iar aceștia sunt atârnați de parcă sunt puși la uscat. Începând de la chiloți brazilieni, la mare căutare, până la sutiene și ciorapi, imaginea este una penibilă, iar cartierul a devenit un adevărat târg.

Concurență mare între tarabe

Tarabele au invadat cartierul încă din anul 1992, însă de o perioadă de timp, vânzătorii s-au extins și au acaparat toată zona, cu produsele lor

Tarabele au invadat cartierul încă din anul 1992, însă, de o perioadă de timp, vânzătorii s-au extins și au acaparat toată zona cu produsele lor. Acestea sunt agățate și incomodează trecătorii, oamenii fiind obligați să dea cu capul în ciorapi, chiloți și sutiene pentru a putea trece.

Mai mult decât atât, deținătorii tarabelor au considerat că se vede mai estetic dacă acoperă o parte din tarabă cu cearșafuri. Într-un cartier din Iași, într-o zonă foarte populată, este mai rău decât în târgurile de la sat. Lenjeria intimă nu este singura agățată în văzut tuturor. Începând de la jucării și haine pentru copii, la poșete și papuci, până la pijamale, baticuri și haine, acestea sunt puse de parcă ar fi la uscat. Imaginea este dezolantă și poate fi ușor de confundat cu târgurile de la sate.

„Despre ce vorbim, este o țigăneală. Ce să vă descriu? Cum ne cad chiloții în cap când trecem, că ne agățăm de hainele lor. Tarabele astea sunt aici de ani de zile, sunt peste 20, nu-mi dau seama cum poți să treci pe aici și să nu le vezi, sunt urâte și pline de răutăți, haine care nu sunt de calitate și la un preț extraordinar”, declară Ionela.

Negocieri la sânge

Imaginea este una deplorabilă, acesta te întâmpină, încă de cum cobori în Piața Voievozilor, până pe Pagajul Alexandru Cel Bun

Mai mult decât atât, vânzătorii au o atitudine foarte insistentă, iar oamenii sunt sătui de faptul că nu pot trece pe lângă o tarabă fără ca unul dintre ei să nu-i abordeze cu fel de fel de oferte. Vânzătorii sunt însă contrariați de faptul că nimeni nu cumpără de la ei.

„Vin, în general, femeile bătrâne, când le văd mă ia cu rău, pentru că mă fac să scot tot de pe raft, probează tot și nu cumpără nimic, iar la sfârșit rămân să pun la loc. Asta e meseria mea, n-am ce să fac, dar sincer vă spun că nu se fac vânzări. Am cinci ani de când sunt aici, nu este taraba mea, dar vând și eu aici, am 54 de ani, nu am unde să mă mai duc și mă mai descurc cu banii pe care îi primesc aici.

Când este frig, ca într-o zi ca asta, nu vine nimeni, n-am nicio șansă să vând ceva, mai mult decât atât, îngheț și eu lângă fustele astea. Sunt ceva ani de când stau aici, dacă un client îmi spune că revine, atunci nu-l mai vezi că trece pe aici vreodată. Este exact ca la piață, negociezi 1 leu, 2 lei și la final rămâi cu nimic. N-au oamenii bani”, declară Vasilica, vânzătoare la o tarabă.

Piața Voievozilor a devenit o piață în care chiloții sunt atracția principală, iar pe locul doi se află sutienele și ciorapii, dar să nu uităm de hainele pentru bătrâni. Imaginea este deplorabilă.