Intoxicația alimentară: ce simptome ar trebui să vă îngrijoreze

de: Echipa Bzi.ro
13:01, 20 dec. 2020

Multe produse consumate de sărbători pot duce la apariția intoxicațiilor alimentare. Când o persoană ingerează un aliment (sau o băutură) contaminat cu o bacterie sau o toxină, ceea ce se intampla se numește intoxicație alimentară. Iata care sunt simptomele intoxicației alimentare!

De obicei ușoară, intoxicația alimentară se caracterizează prin simptome care rezultă (cel mai adesea) din inflamația tractului digestiv: cauzată de organism, această reacție inflamatorie este un mijloc de apărare împotriva agentului patogen – poate sa fie un stafilococ sau salmonella.

Care sunt simptomele intoxicației alimentare

Vă rugăm să rețineți: perioadele de incubație sunt diferite în funcție de originea intoxicației alimentare. Într-adevăr, în timp ce unele intoxicații alimentare produc simptome în decurs de 30 de minute, majoritatea sunt declanșate după 12 până la 48 de ore.

Simptomele otrăvirii alimentare sunt:

  • Greață și vărsături
  • Dureri abdominale (dureri de stomac)
  • Diaree
  • Slăbiciune fizică și oboseală neobișnuită
  • Mai rar: febră și frisoane, scaun care conține sânge, dureri musculare.
  • Alimentele cele mai frecvent responsabile de intoxicații alimentare sunt: ​​fructe de mare (creveți, stridii etc.), produse lactate (brânză, iaurturi, brânză de vaci etc.), mezeluri (cârnați etc.), ciuperci sau fructe și legume nespălate.

Vă rugăm să rețineți: nu este întotdeauna posibilă identificarea unui aliment (sau băutură) contaminat cu o toxină sau bacterii – gustul, aspectul și mirosul pot rămâne aceleași!

În marea majoritate a cazurilor, simptomele otrăvirii alimentare dispar după 1 până la 3 zile, iar persoana este complet recuperată în decurs de o săptămână, potrivit Top Sante. Cu toate acestea, este necesar să se consulte cât mai curând posibil un medic dacă:

  • Există simptome de deshidratare: sete, gură uscată, cearcăne
  • Lichidele nu „trec”: persoana nu poate bea apă fără vărsături, de exemplu
  • Persoana gravidă, peste 65 de ani, care are o boală cronică (diabet, tulburări tiroidiene) sau un copil

Vigilența asupra materiei prime: consumul de carne sau pește crud sau produse lactate realizate cu lapte crud este puternic descurajat pentru copii, femei însărcinate și persoane imunodeprimate. În bucătărie, asigurați-vă că aveți un fund pentru carne și pește crud și altul pentru mâncare gătită și produse curate. Și folosiți întotdeauna vase curate după ce mâncarea este gătită.