Intoleranța la lactoză la bebeluși. La câte luni apar primii indicatori ai bolii?

de: BZI.ro
13:51, 28 apr. 2023

Intoleranța la lactoză la bebeluși este o afecțiune patologică în care organismul copilului nu poate digera zahărul din lapte din cauza unei producții deficitare a enzimei lactază. Setul de enzime produse în organismul fiecărei persoane depinde în mod direct de vârsta și de alimentele pe care le consumă.

Deoarece laptele matern este principalul produs alimentar pentru copii în primele șase luni de viață, setul de enzime ar trebui să fie adecvat. Lactoza, care este conținută în lapte sau în formulele de lapte, este descompusă în glucoză și galactoză, principala sursă de energie și „elementele constitutive” ale sistemului nervos al copilului în intestinul subțire. În cazul deficitului, lactoza începe să se descompună doar în intestinul gros, etapă în care apar o serie de simptome patologice care indică o problemă.

Intoleranța la lactoză la bebeluși. Principalele metode pentru efectuarea diagnosticului

Deficitul de lactază poate fi de mai multe tipuri. Intoleranță congenitală la lactoză la copii, intestinele copilului nu produc lactază din cauza unei mutații a anumitor gene. Deficitul tranzitoriu de lactază este o stare patologică temporară, mai des întâlnită la copiii prematuri ale căror intestine nu sunt complet pregătite pentru procesul digestiv.

Deficitul secundar de lactază este o tulburare a producției de lactoză datorată unor boli intestinale. Această variantă este cea mai frecventă din punct de vedere al frecvenței de apariție. Această afecțiune este temporară, deoarece procesul de producere a lactazei revine la normal după ce boala de bază este eliminată.

Principalele metode de examinare pentru clarificarea diagnosticului sunt determinarea acidității pH-ului fecal și determinarea conținutului total de carbohidrați în fecale. De asemenea, unele persoane fac și testul de încărcare cu lactoză și examinarea biopsiei mucoasei rectale pentru determinarea activității lactazei.

Numai după ce a cules istoricul medical, a examinat copilul și a efectuat toate metodele de laborator și instrumentale de examinare necesare, medicul poate pune un diagnostic precis și poate prescrie tratamentul necesar în consecință.

Ce boli sunt anunțate de acest simptom. Ce alimentație este recomandată de medici în cazul confirmării afecțiunii

Este imperios necesar să se determine tipul de patologie. Dacă este vorba de un deficit congenital de lactază, copilul este transferat la o formulă nutritivă fără lactoză. În unele cazuri, bebelușul este hrănit cu lapte matern exprimat, cu adaos de preparate de lactază.

În cazul insuficienței secundare, trebuie determinată boala de bază, deoarece în această situație, deficitul de lactoză este doar o manifestare. Ea poate fi cauzată de infecții intestinale, de o reacție alergică la alimente sau la proteinele din laptele de vacă, sau de paraziți.

În cazul bebelușilor hrăniți artificial, dacă cauza deficienței de lactoză este o alergie la proteinele din laptele de vacă, este necesar să se treacă la formule fără lactoză. În cazul bolii celiace, bebelușul primește o alimentație specială fără gluten.

Numai pediatrii și gastroenterologii pediatri știu cum să verifice semnele caracteristice ale intoleranței la lactoză la bebeluși. Doar specialiștii sunt capabili să identifice tipul de intoleranță la lactoză și să prescrie tratamentul corect. În cazul copiilor cu insuficiență congenitală primară, un medic cu experiență va prescrie o dietă adecvată pe viață pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute.