Interzis pentru proprietarii de câini! Nu mai faceți asta de sărbători
Interzis pentru proprietarii de câini! Cei care au câini obișnuiesc să împartă cu patrupedele lor mâncarea de sărbători însă acest gest le poate face rău animalelor de companie. Multe dintre alimentele specifice sărbătorii nu sunt potrivite pentru câini sau pisici și pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății lor. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă. Nu mai faceți asta de sărbători!
Interzis pentru proprietarii de câini!
De Crăciun, când mesele sunt pline de bunătăți, mulți proprietari de câini și pisici își răsfață patrupedele cu preparate de pe masă, însă gestul frumos poate face mult rău animalului de companie. Multe familii servesc carne de porc sau curcan la masa de Crăciun, dar aceste preparate nu sunt recomandate câinilor. Carnea de porc, chiar și gătită, este prea grasă pentru câini și poate provoca probleme digestive sau obezitate.
Totodată, dulciurile sunt strict interzise câinilor. Deserturile precum budinci, prăjituri sau ciocolată nu doar că sunt bogate în zahăr și grăsimi, dar conțin și substanțe toxice pentru câini. Acestea pot provoca reacții grave, inclusiv intoxicații și chiar moarte. La fel, ceapa și usturoiul sunt ingrediente esențiale în multe preparate de Crăciun, dar sunt foarte toxice pentru câini. Aceste alimente conțin tiosulfat, un compus care poate distruge celulele roșii din sânge ale câinilor și poate provoca anemie hemolitică. Chiar și cantitățile mici de ceapă sau usturoi pot fi periculoase pentru sănătatea câinelui. Prin urmare, medicii veterinari trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe proprietarii de câini să fie atenți la alimentele de pe masa de Crăciun pe care le dau câinilor pentru că riscă să le facă rău patrupedelor.
Reguli stricte pentru cei care au câine
Persoanele care au câine, indiferent de rasa lor, trebuie să respecte noua lege care a intrat în vigoare. Proprietarii de câini ar putea fi obligați ca, atunci când ies cu patrupedele la plimbare, să aibă și carnetul de sănătate asupra lor. De asemenea, va exista obligația ca animalele să fie microcipate și înregistrate în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni (RECS). Proprietarii de câini trebuie să aibă asupra lor carnetele de sănătate ale patrupedelor. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, câinii născuți pe teritoriul României se vor identifica exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare. ANSVSA vrea să rezolve problema câinilor maidanezi prin instituirea unor reguli dure pentru proprietarii de câini. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii.
Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.
Proprietarii de câini trebuie să respecte câteva reguli stricte când vine vorba de creșterea și îngrijirea animalului de companie. Pe lângă legislația în vigoare, și medicii veterinari atrag atenția asupra unor aspecte ce țin de sănătatea câinilor. Românii sunt sfătuiți să fie atenți la ce alimente de pe masa de Crăciun le dau patrupedelor. Unele preparate culinare sunt dăunătoare câinilor și pisicilor, iar gestul frumos de a împărți mâncarea cu animalul de companie se poate transforma într-o tragedie.