Interzis pentru cei care stau la bloc! Aceste fapte se sancționează drastic

de: Mirela Todosi
13:00, 10 sept. 2024

Mulți vor să afle ce este interzis pentru cei care stau la bloc! Una dintre legile încălcate adesea de locatari este cea care vizează programul de liniște. Cei care își deranjează vecinii riscă amenzi mari. Iată faptele care se sancționează drastic.

Interzis pentru cei care stau la bloc!

Viața la bloc presupune respectarea mai multor reguli stricte. Problema cu care se confruntă mulți locatari este nerespectarea programului de liniște. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Repetarea contravențiilor într-un termen de 24 de ore de la constatarea primei încălcări se sancționează în funcție de natura faptelor.

  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității;
  • amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității;
  • amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă vecinii sunt deranjați în continuare de locatarul gălăgios, se poate adresa instanței de judecată. Înregistrările audio sau video realizate cu telefonul mobil pot reprezenta dovezi importante care să arate impactul zgomotului asupra vieții locatarilor. Aceste dovezi pot fi folosite pentru a susține că vecinii perturbă liniștea în mod voit și repetat.

Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște.

Reguli stricte pentru locatari

Legea mirosurilor poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii.

Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Recent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:

  • până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;
  • până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.