Interzis pe timp de caniculă! Alimentele care vă pot pune sănătatea în pericol
Înghețata sau băuturile reci nu sunt cea mai bună variantă atunci când vrem să ne răcorim pe timp de caniculă. Ele dau senzația de răcorire doar pe moment, însă ne pot face mai mult rău decât bine, când afară sunt temperaturi ridicate. Specialiștii recomandă în această perioadă o dietă echilibrată și un consum ridicat de lichide.
În aceste zile, în care temperaturile sunt foarte ridicate, alimentele pe care le consumăm ne pot influența în mod direct starea generală a organismului, dar și energia pe care o avem, conform Digi24. Există o serie de alimente care sunt recomandate, dar și mai multe alimente care ar trebui evitate. Este important ca din meniul zilnic să nu lipsească alimentele cu un conținut ridicat de apă. Fructele și legumele au un conținut ridicat de apă, dar și de vitamine. Recomandate sunt roșiile, spanacul, castraveții, pepenele, citricele, merele, dar și fructele de pădure.
Fără cafea
De evitat în aceste zile sunt cafeaua și alcoolul, pentru că duc la deshidratare. Nu trebuie să uităm absolut deloc de apă. Cantitatea de apă necesară este de minimum doi litri pe zi pentru persoanele adulte. Apa este cea mai bună variantă în locul cafelei, sucurilor carbogazoase și ceaiurilor cu cofeină.
Fără condimente
Deși multe persoane preferă mâncărurile condimentate, în sezonul cald, când temperaturile sunt caniculare, acestea ar trebui evitate, potrivit ziare.com.
Capsaicina, care se întâlnește în condimente precum piperul cayenne, dar și în ardeiul iute, are efect de încălzire asupra corpului. În schimb, putem condimenta mâncărurile cu plante aromatice și proaspete.
Fără grăsimi
Pe perioada verii este de recomandat să evităm mâncărurile grase, cât și cele bogate în proteine, deoarece se digeră greu. Procedeul prin care organismul digeră proteinele și grăsimile se numește termogeneză și duce la creșterea temperaturii corporale. Alternativele în locul fripturii cu cartofi prăjiți sunt peștele la grătar și salata.
În această perioadă nu este recomandat să consumăm nici supele calde, deoarece acestea ridică pentru un moment temperatura corpului. Este de recomandat să consumăm supă rece precum gazpacho, care este răcoroasă și foarte gustoasă.
De asemenea, evitați să consumați carne prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat. Dacă sunteti gurmanzi, renunțați și la bomboane, prăjituri și produse de patiserie.
Fără lichide diuretice
În general, în timpul temperaturilor caniculare ar trebui să ne ferim de alimentele care au proprietăți diuretice, deoarece acestea duc la apariția deshidratării.
La capitolul legume ar trebui evitate în această perioadă mărarul, feniculul și sparanghelul, deoarece acestea au efect diuretic. Ciocolata se numără și ea pe lista alimentelor care ar trebui evitate pe perioada verii.
În schimb, putem să consumăm fructe precum pepenele, cireșele, vișinele, pepenele galben dar și legume precum castraveți.
Ce bem pe caniculă
In cazul bauturilor, pentru ca a bea 2 litri de apa pe zi pare mult, exista cateva alternative recomandate de specialisti, dar si cateva variante bine de evitat, conform sfatulmedicului.ro.
Anticiparea senzatiei de sete prin a bea regulat in timpul zilei apa este esentiala pentru a putea suporta mai bine caldurile puternice. Organismul are nevoie de 1 litru si jumatate – 2 litri de apa pentru reabsorbtia volumului de lichide si de saruri minerale pierdute prin transpiratie.
Important de retinut este faptul ca este inutila completarea bauturilor cu gheata, pentru ca riscati sa va confruntati cu crampe ale stomacului si este posibil sa aveti dureri in gat cateva ore mai tarziu. Insa, pentru ca este important a raspunde si placerilor fiecaruia, s-a realizat o lista a celor mai recomandate bauturi si a celor care ar trebui evitate, pentru a va hidrata si a lupta impotriva caldurii.
Evitați orice alcool și evitați toate băuturile carbogazoase care contin zahăr.