Interviu emoționant și memorabil cu liderul Comunității Evreilor din Iași, în Platoul BZI LIVE – VIDEO
Anul trecut, liderul Comunității Evreiești din Iași, Abraham Ghiltman, le-a oferit jurnaliștilor cotidianului Bună Ziua Iași un ultim și amplui interviu, derulat în Studioul BZI LIVE. El a dialogat, evocat și povestit o pleiadă de momente, evenimente istorice şi de realităţi ce ţin de istoria populaţiei care a influenţat fundamental capitala Moldovei, atât în secolul al XIX-lea şi al XX-lea dar şi în perioada contemporană!
Personaj important al mediului social şi cultural al urbei noastre, acesta a rememorat secvenţe din istoria evreilor din acesta regiune, unele dintre ele extrem de sensibile şi de dureroase. De asemenea, Ghiltman a oferit detalii şi din viaţa actuală a comunităţii pe care o reprezintă şi va analiza teme existente în societate.
„Dacă în anul 1940, Iaşul avea o populaţie de până la 80 de mii şi dintre aceştia erau aproximativ 51 mii de evrei, acum în capitala Moldovei mai avem aproximativ 300 de oameni… Astfel, pentru că mulţi dintre ei sunt foarte bătrâni şi cu probleme de sănătate, am creat un serviciu medical şi de ajutor foarte bun, tocmai pentru a avea grijă de semenii noştri. Ne implicăm foarte mult şi pe zona culturală, scociala, avem şi o revistă. De asemenea, avem cantina noastră unde servim mâncare tradiţională evreieasca. Apoi, cu ajutorul Primăriei Municipiului Iaşi ne dorim să refacem toată zona din fata sediului Comunităţii şi a Sinagogii Merarilor din Târgu Cucu. Aici vom pune şi figura marelui poet evreu, născut la Iaşi şi care a murit în lagărul de la Auschwitz – Benjamin Fondane. Şi la Sinagogă Mare, tot de aici, am reuşit să refacem Aron Kodesh sau adică am restaurat şi reabilitat totul. Mai departe, am semnat un contract ca să o facem funcţională că Sinagogă, pentru că aici a fost ridicată pentru prima dată în România o asemenea clădire şi pentru a o deschide spre vizitare”, a spus la BZI LIVE Ghiltman.
Ororile Pogromului de la Iaşi. Bilanţ tragic: 15 mii de morţi
Desigur, una dintre principalele teme abordate cu liderul Comunităţii Evreilor din Iaşi a fost şi tragicul Pogrom de la Iaşi. Acesta considera că a fost o tragedie cum nu a mai fost în ţară, Abraham Ghiltman rememorând momentele având în vedere că era copil la acele timpuri groaznice. „Pogromul de la Iaşi a fost o cruntă şi oribilă tragedie.Copil fiind, îmi amintesc cum au venit şi la noi acasă şi i-au scost pe cei din familie în stradă, chiar au ameninţat că-i împuşca… Dar am auzit de scene, petrecute la Chestura când, mulţi au fost împuşcaţi sute de evreu sau omorâţi în bătaie. Au fost şi , când au fost duşi spre Podu Iloaiei, în vagoane ermetice de cărat vite mii de evrei… Bilanţul a fost unul tragic, aproape 15 mii de evrei fiind ucişi atunci”, şi-a mai amintit, îndurerat, Ghiltman.