Intervenții de urgență pentru salvarea de la distrugere a unui simbol din Iași. Acesta se află în centrul urbei și are peste 250 de ani – GALERIE FOTO, EXCLUSIV
Plan de urgență pentru salvarea de la distrugere a unui simbol din Iași. Acesta se află în centrul urbei și are peste 250 de ani. Biserica a fost construită între 1747-1752 și are o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova ce a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Aici, intervenții majore nu s-au mai realizat de decenii
La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus un proiect ce vizează o intervenție de urgență la învelitoarea Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași, Bulevardul Independenței, nr. 1. De precizat că, în vara acestui an, Primăria Municipiului Iași a demarat proiectul de reabilitare a Bisericii „Sfântul Spiridon”, lăcaș de cult din zona centrală a orașului. S-au alocat 250 de mii de lei. Primăria vrea să se asocieze cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Parohia „Sfântul Spiridon”, pentru a putea reabilita lăcașul de cult cu fonduri europene. În Ansamblul bisericesc intră lăcașul de cult, datând din perioada 1747-1752, reconstruit 1802-1805, și turnul clopotniță cu cele două cișmele (1786), acestea urmând a fi refăcute integral.
Intervenții de urgență pentru salvarea de la distrugere a unui simbol din Iași
Având în vedere starea de degradare a acoperișului Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași care afectează pictura și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol, se justifică necesitatea realizării expertizei tehnice și Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții. Biserica a fost construită între 1747-1752 și are o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sf. Spiridon”, primul spital din Moldova care a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului produs la 14 octombrie 1802, au apărut fisuri pronunțate la biserica ctitorită de Ștefan Bosie, iar după 2 ani s-a agravat starea fizică a bisericii. În anul 1912, a devenit prima biserică electrificată din Iași, iar ultimele intervenții au avut loc în 1967-1968, când a fost înlocuită învelitoarea din tablă de pe biserică și de pe turnul clopotniță. În biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea, ucis de turci, în 1777, din cauza opoziției sale față de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775, capul fiindu-i dus la Istanbul. Reabilitarea bisericii a fost luată în calcul și de Mitropolie.
Peste o sută de ani de la ultima consolidare a bisericii
Turnul clopotniță cu cele două cișmele a fost finalizat în 1786. În același an a fost finalizat și zidul de incintă din zidărie de piatră, început în 1761. O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843, a fost montat, de la Paris, primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862, a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon.
În 1892, au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. În 1948, turnul a fost trecut în patrimoniul primăriei, iar din 2004 în administrarea Spitalului Clinic Universitar „Sfântul Spiridon”. Așadar, intervenții de urgență pentru salvarea de la distrugere a unui simbol din Iași care se află în centrul urbei și are peste 250 de ani.