Înțepăturile la inimă: de ce apar și când reprezintă un motiv de îngrijorare

de: Ruxana Alina
09:58, 17 oct. 2024

Înțepăturile la inimă pot fi un simptom care stârnește multă îngrijorare și, adesea, panică. Deși în multe cazuri nu indică o problemă cardiacă gravă, este important să înțelegem cauzele posibile și când este cazul să consultăm un medic.

Posibile cauze ale înțepăturilor la inimă

Înțepăturile la inimă pot avea o multitudine de cauze. Uneori este vorba de afecțiuni inofensive, în sensul că nu pun viața în pericol. Alteori, sunt semne ale unor afecțiuni care pot fi periculoase dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp. Când înțepăturile la inimă sunt un semn de mers la doctor depinde foarte mult și de cât de des apar, de intensitatea lor, dar și de ce alte simptome le acompaniază.

Boală de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune digestivă în care acidul gastric se întoarce din stomac în esofag, provocând simptome precum arsuri în piept sau un gust amar în gură. De asemenea, pot apare și alte manifestări, precum senzația de regurgitare a alimentelor sau senzația de acru în gură. Boala de reflux gastroesofagian poate avea diverse cauze, printre care obezitatea, fumatul, o dietă bogată în alimente grase sau sarcina.

Anxietatea

Anxietatea este o altă posibilă cauză a înțepăturilor la inimă. Apare ca răspuns al organismului la stres sau frică și poate avea diverse simptome fizice, inclusiv dureri în piept, dificultăți de respirație, palpitații, amețeli și senzație de greață. Aceste simptome pot intensifica și mai mult starea de anxietate. În absența unui tratament adecvat, anxietatea poate evolua către o stare de depresie.

Angina pectorală

Angina pectorala nu este o boală, ci un simptom al unei probleme cardiace subiacente, de obicei boala coronariană. Aceasta apare atunci când fluxul de sânge și aportul de oxigen către mușchiul inimii sunt reduse din cauza unui blocaj la nivelul vaselor de sânge. Consecința imediată este apariția de înțepături la nivelul inimii și dureri toracice. Deși angina pectorala nu provoacă leziuni permanente ale inimii, este un semn important de alarmă, indicând un risc crescut de a suferi un atac de cord. Angina pectorală poate fi declanșată de factori precum stresul, emoțiile puternice sau exercițiile fizice intense.

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic sau atacul de cord se produce atunci când fluxul de sânge către inimă este brusc blocat, cel mai adesea de un cheag de sânge, rezultând în lipsa oxigenului necesar pentru funcționarea normală a inimii, ceea ce poate duce la moartea celulelor musculare cardiace. Durerea severă, localizată în centrul sau în partea stângă a pieptului, care nu se ameliorează nici cu odihnă, este un simptom caracteristic al infarctului miocardic.

Alte semne care pot indica un infarct miocardic sunt: senzația de presiune toracică, dificultățile de respirație, durerea de spate, durerea la nivelul maxilarului, transpirația, senzația de greață, vărsăturile, anxietatea, tusea, amețeala și accelerarea ritmului cardiac (vezi cât ar trebui să fie pulsul normal în funcție de vârsta pe care o ai).

Prolapsul de valvă mitrală

Prolapsul de valva mitrală este o afecțiune cardiacă ce se caracterizată prin faptul că una sau ambele foițe mitrale nu se închid corespunzător. Această valvă este responsabilă de prevenirea refluxului sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng. Faptul că foițele mitrale nu se închid corect permite deci ca o anumită cantitate de sânge să se reîntoarcă în atriul stâng al inimii. Această afecțiune poate provoca simptome precum înțepăturile la inimă, durerile în piept, palpitațiile și amețelile.

Când să mergi la doctor?

Înțepăturile la inimă, chiar dacă de multe ori sunt inofensive, nu ar trebui totuși ignorate. Dacă te confrunți cu acest simptom, este indicat să te adresezi unui medic pentru a afla care este cauza exactă și dacă este necesar să se intervină.

Solicită ajutor medical urgent dacă înțepăturile la inimă apar în urma unor exerciții fizice, durează perioade îndelungate sau se agravează ori sunt acompaniate de simptome precum starea de leșin, dificultatea de a respira, instabilitatea sau pierderea echilibrului.

Înțepăturile la inimă pot fi o sursă de îngrijorare, dar în multe cazuri nu reprezintă un motiv de panică. Cu toate acestea, este indicat să nu le ignori și să consulți un medic pentru a exclude orice afecțiune cardiacă gravă. O diagnosticare precoce și un tratament adecvat pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, programează-te la o consultație de specialitate pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Surse:

Sursa foto: Freepik

https://www.medlife.ro/articole-medicale/intepaturi-la-inima-cand-ar-trebui-sa-ne-ingrijoreze

https://www.medlife.ro/articole-medicale/care-este-ritmul-cardiac-normal.html