Înțepături de albină: Cum reacționează organsimul și remedii naturiste cu effect imediat

de: Cristian Zavastin
11:23, 29 iun. 2021

Odată cu venirea anotimpului cald, ieșirea la iarbă verde poate presupune și expunerea la anumite pericole. Unul dintre aceste pericole este expunerea la înțepături de albină.

Alături de viespe, veninul de albină poate provoca o reacție alergică în organism. Demn de precizat este faptul că o primă înțepătură de albină nu poate declanșa o reacție alergică. Medicii susțin că sunt necesare minimum două contacte ale organismului cu veninul, pentru ca apoi, de la al treilea sau de la oricare altul în viitor să se poată declanșa cascada de reacții și eliberarea de mediatori ai inflamației alergice.

Înțepături de albină: Cum poate reacționa organismul

În urma unei înțepături de albină, organismul poate reacționa diferit de la o persoană la alta. Astfel, poate să nu aibă nicio reacție, cum este cazul persoanelor imunizate la astfel de înțepături sau poate să nu reacționeze deoarece a intrat pentru prima dată în contact cu acest venin.

La unele persoane, poate să apară o reacție inflamatorie locală, ce poate fi considerată normală și situată strict în jurul înțepăturii, cu durata de maximum câteva zile.

Alții pot avea o reacție locoregională, ce afectează și țesuturi la distanță de locul înțepăturii, până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respective.

O altă reacție ar putea sistemică sau șocul anafilactic, cu apariție rapidă, la câteva minute după înțepatură și potențial letală. Incidența anfilaxiei este totuși foarte mică în populația generală, sub 1% și este tipul de reacție mediată de anticorpii din clasa de imunoglobulie E (IgE).

Șocul anafilactic poate fi polimorf, precum prurit, eritem sau urticarie, edem la locul înțepăturii sau cu localizare la limbă și glotă, cu greutate consecutivă la înghițit și respirație. În plus, pot să pară fenomene de tip rinită și conjunctivită, criză de astm, palpitații, satre de amețeală sau vedere încețoșatî.

Tratamente împotriva înțepăturilor de albine

În cazul în care acul albinei este în continuare în piele, acesta trebuie îndepărtat. În momentul în care se îndepărtează acul, trebuie avut grijă să fie strânsă cu mâna zona unde s-a produs înțepătura și îndepărtarea sacului de venin din piele, pentru a preveni iritarea. După trebuie toaletată zona prin ștergerea cu tifon.

Pentru înțepăturile de albine, medicii recomandă creme și medicamente orale. Cu precizarea că tratamentul medicamentos se face doar la recomandarea unui medic specialist.

În anumite situații, dacă o persoană este alergică la veninul albinelor, aceasta poate avea nevoie de o injecție cu epinefrină. Aceasta este o substanță chimică ce îngustează vasele de sânge și deschide căile respiratorii.

Remedii naturiste pentru înțepături de albină

Cel mai des întâlnit remediu naturist la care poți apela pentru a scăpa de reacțiile pe care le poate produce în organism o înțepătură de albină este gheața. Aceasta se aplică pentru a reduce durerea și inflamația.

Gheața se pune într-un prosop, după care se aplică la locul înțepăturii pentru câteva minute. Prosopul se folsoește pentru ca tegumentul să nu fie afectat în urma intrării în contact direct cu gheața.

Un alt remediu la care se poate apela în caz de înțepături de albină este mierea de albine. Aceasta are multe proprietăți medicinale datorită compușilor ce combat inflamația. Agenții naturali antibacterieni din miere pot, de asemenea, să prevină infecția și pot accelera vindecarea.

De asemenea, de mare ajutor poate fi oțetul de mere, prin reducerea inflamației provocate de înțepăturile de albine. În caest caz trebuie avut în vedere faptul că oțetul este o substanță acidă și poate fi dăunătoare dacă nu este folosită corect.

Și gelurile și seva din frunzele de Aloe Vera calmează și hidratează pielea având proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Aplicarea unei cantități mici de gel pe înțepătura de albină poate reduce umflătura și poate impiedica infectarea zonei.