Inteligența artificială îngenunchează Google
Acționarii Google sunt în panică. Inteligența artificială, lansată de curând pe piață și cunoscută sub numele de ChatGPT, sparge toate tiparele. Cucerește lumea într-un ritm amețitor. Pare infailibilă. Iar unii vorbesc deja despre un potențial pericol uriaș pe care îl prezintă. Ultima știre e că acest chat bot, la solicitarea unui parlamentar din Statele Unite, a elaborat un proiect de lege. Cât este adevăr, cât este ficțiune, cât de justificată este teama de această nouă descoperire a savanților IT?
Chat botul, cunoscut sub numele de ChatGPT, are un motor de căutare total diferit față de Google. Atunci când cauți ceva pe Google, primești diverse linkuri pe care le poți accesa, după care trebuie să faci efortul de a sintetiza de unul singur, cum te duce capul, informațiile la care ai acces. Chat botul ChatGPT, această inteligență artificială de ultimă generație îți oferă, pur și simplu și instantaneu, atât pe laptop cât și pe telefonul mobil și în ce limbă dorești, informația gata ,,mestecată’’. Senzațional este că, dacă după câteva minute formulezi o cerere idenitică, primești un răspuns mai complet, pentru că, între timp, în spațiul virtual au intrat din toată lumea noi informații pe care, din nou, chat botul le-a sintetizat.
Așadar, această inteligență artificială îți oferă, practic, în timp real, o cunoaștere fără limite. Omul obișnuit dobândește, prin informațiile pe care le primește, de o bogăție uluitoare, verificate și extrem de inteligent sintetizate, o putere supranaturală.
Google este în panică pentru că nu mai reușește să țină pasul cu noua tehnologie. Iar consecința este că acțiunile Google urmează să scadă vertiginos. Dar există și o teamă care se răspândește cu viteza fulgerului pe glob, justificată sau nu, că noua inteligență artificială ar putea deveni un pericol real pentru omenire. În mai multe sensuri. Mediile școlare și universitare, de pildă, ca de altfel și mediile academice, se tem că tinerii sau doctoranzii nu vor mai face efortul de a aduna informații, de a fora cunoștințe, de a le sintetiza în funcție de propria inteligență și cultură și de abilitățile personale și că în schimb, vor prezenta lucrări pentru care nu au făcut în realitate nici cel mai mic efort. Toate de nota 10. Astfel încât apar voci care sugerează, sau chiar solicită, în mod explicit, că acest tip de inteligență artificială ar trebui interzisă pentru anumite categorii de persoane. Dar cum să faci această interdicție să funcționeze? Din punct de vedere tehnic, pare imposibil.
Dacă inteligența artificială este capabilă să facă legi, ce rost mai au, în aceste condiții, parlamentarii? Care mai este rostul dezbaterilor? Sau al consultărilor publice? Și dacă tot ne vin legile de-a gata, nu cumva și aplicarea acestora va fi încredințată inteligenței artificiale? Un procuror, un avocat sau un judecător este obligat să facă, uneori, eforturi uriașe, pentru a găsi cele mai bune soluții legale în legislații care, uneori, sunt extrem de stufoase. Sau chiar controversate. Ori inteligența artificială ar putea instantaneu să ofere un verdict corect. Care să țină cont de toate detaliile legislației. Și unde mai pui că pretutindeni, judecătorii sau curțile cu juri au un anumit grad de subiectivitate? De aceea, verdictele, în cauzele civile, comerciale sau penale, se dau și în funcție de conștiința intimă a magistratului. Sau a juratului. Inteligența artificială ar scoate din joc convingerea intimă. Adică ceea ce numim conștiința celui care aplică legea.
Am oferit mai sus doar câteva exemple. Desigur, pericolele semnalate de unii și de alții, pericolele potențiale, sunt mult mai multe. Dar oare când a apărut locomotiva, nu au fost semnalate și atunci o serie întreagă de pericole? Nu au fost și atunci voci care au prevestit sfârșitul lumii? Și nu au existat victime ale acestei fascinante invenții de natură feroviară? Și totuși, lumea a mers mai departe. Omenirea a evoluat. Locomotiva i-a imprimat o nouă viteză. Eu cred că la fel se va întâmpla și cu inteligența artificială. Vom ști să o ținem sub control!