Întârzierea celei de-a doua doze de vaccin AstraZeneca mărește protecția, sugerează noi date
Vaccinul Oxford/AstraZeneca este eficient în prevenirea dezvoltării COVID-19 și ar putea reduce transmisia virală, potrivit unei noi lucrări științifice a echipei aflate in spatele vaccinului.
De asemenea, lucrarea sugerează că întârzierea celei de-a doua doze la 12 săptămâni după prima funcționează foarte bine. Efectul protector al primei doze nu pare să scadă în aceste 12 săptămâni, iar lăsarea unui decalaj mai mare între doze pare să o facă pe a doua mai protectoare.
Aceste noi descoperiri promițătoare provin dintr-o analiză a datelor studiilor clinice, actualizând o lucrare anterioară privind rezultatele studiilor vaccinului publicate la începutul lunii decembrie.
Principala diferență între această lucrare și ultima este că au fost incluse mai multe cazuri de COVID-19. În lucrarea din decembrie, 192 de cazuri au fost incluse în analiză, suficient pentru a da o estimare generală a cantității prin care vaccinul reduce riscul de a dezvolta COVID-19 simptomatic. Această nouă lucrare analizează 332 de cazuri.
Mai multe cazuri care apar în rândul participanților la studiu nu înseamnă că vaccinul nu funcționează la fel de bine. La fel ca înainte, majoritatea au apărut la cei care nu au primit vaccinul, ceea ce înseamnă că eficacitatea sa generală este în general aceeași: 67% (încă mai mică decât alte vaccinuri autorizate, dar care oferă totuși o protecție importantă).
Mai degrabă, având în vedere mai multe cazuri înseamnă că autorii pot face acum estimări mai solide ale eficacității vaccinului. De asemenea, le este permis să abordeze regimul de dozare, dacă vaccinul previne infecția asimptomatică și cât de protectoare este de fapt o singură doză.
Dezbaterea pe jumătate de doză
Un rezultat surprinzător al studiului raportat în lucrarea anterioară a fost că eficacitatea părea a fi mult mai mare la voluntarii cărora li s-a administrat doar o jumătate de doză la prima injecție. Semidozarea a fost aparent o eroare și, prin urmare, a fost considerată a fi o greșeală serendipită.
În partea britanică a studiului, administrarea a două doze standard a dus la o eficiență de 59%, în timp ce eficacitatea unei jumătăți de doză urmată de o doză standard a fost de 90%.
Această nouă analiză arată că eficacitatea vaccinului după a doua doză a fost de doar 55% dacă diferența dintre doze a fost mai mică de șase săptămâni, dar a fost de 81% dacă decalajul a fost de 12 săptămâni sau mai mult. Deși nu este prezentat direct în lucrare, se pare că, cu un decalaj de 12 săptămâni între doze, a existat o diferență foarte mică de eficacitate pentru cei care au primit o jumătate inițială sau o doză completă.