Întâmplare sau semn divin? Stejarul de 100 de ani, plantat de Arsenie Boca, s-a prăbușit din senin, în Postul Crăciunului
Copacul a căzut, după ce în ultima vreme începuse să se usuce.
Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad, acolo unde a fost elev, s-a prăbușit după aproape 100 de ani. Pentru că a devenit deja un fel de monument al județulului Hunedoara, localnicii au cerut ca din lemnul stejarului să fie realizate două troițe, în amintirea legendarului teolog.
„Gorunul era uscat de mai mulți ani”
Copacul care a vegheat zeci de generații de elevi fusese plantat în anul 1929 de către Părintele Arsenie Boca, împreună cu alți colegi. Se pare, însă, că din cauze naturale, gorunul nu a mai rezistat și s-a prăbușit după ce pe parcursul ultimilor ani începuse să se usuce, puțin câte puțin.
Acum, credincioșii își doresc să realizeze două troițe din lemnul stejarului, pe care să le amplaseze în curtea liceului și la mormântul lui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop:
„Gorunul era uscat de mai mulți ani, probabil din cauze naturale sau din cauza unor infiltrații de la un rezervor vechi de combustibil aflat în apropiere.
Intenția conducerii liceului, administrației publice locale în colaborare cu Biserica și un grup de credincioși este de a se confecționa din lemnul recuperat cel puțin două troițe care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop și una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul.”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Părintele Boldor, despre momentul în care Părintele Arsenie Boca a plantat celebrul gorun
Odată cu trecerea timpului, istoriologii nu au găsit prea multe documente care să confirme faptul că Părintele Arsenie Boca a învățat în cadrul Liceului „Avram Iancu” din municipiul Brad, județul Hunedoara.
Totuși, o mărturisire a Părintelui Boldor, făcută cu ani în urmă, redă exact momentul plantării gorunului, de către legendarul teolog:
„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piața orașului, când promoția de absolvenți din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinței, intrat în tradiția poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă oprește: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul».
M-am uitat cu ciudă la diriginte și cu aceeași ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ținea și scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropește cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toții atunci am hotărât că stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, șeful promoției de absolvenți a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseții, al înălțimii idealului spiritual-moral pe care educatorii noștri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalități proeminente în slujba patriei și neamului.”, se arată în povestirea Părintelui Boldor.