Întâmpinarea Domnului, sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Hramul Catedralei Mitropolitane din Iași
Astăzi, 2 februarie 2021, creștinii-ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, eveniment major din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos. Tot astăzi este sărbătorit și unul din cele 3 hramuri ale Catedralei Mitropolitane din Iași, lăcaș de cult ridicat în secolul al XIX-lea
Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română. Astăzi, 2 februarie 2021, creștinii prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, zi în care pruncul Iisus a intrat în Casa Domnului la 40 de zile după Naștere. La patruzeci de zile de la nașterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului. După Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu și aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării. Preasfânta Fecioară, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăției și Sfințeniei. Ziua de astăzi este extrem de importantă și pentru prelații Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Întâmpinarea Domnului, hramul Catedralei Mitropolitane din Iași
Astăzi, 2 februarie 2021, de Întâmpinarea Domnului, se sărbătorește și unul din cele trei hramuri ale lăcașului de cult. Catedrala Mitropolitană din Iași mai are pe lângă hramul de Întâmpinarea Domnului și pe cel al Sfintei Parascheva și cel al Sfântului Mucenic Gheorghe. Icoana Întâmpinării Domnului apare ca icoană praznicală a Catedralei Mitropolitane, în partea dreaptă a catapetesmei, lângă icoana Mântuitorului. An de an, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de hramul lăcașului de cult, se adună sute de credincioși.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este primul hram pe care l-a primit lăcașul de cult din Iași. Catedrala din centrul Iașului a fost ridicată în veacul al XIX-lea. Clădirea a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) și biserica Stratenia (sec. XVII). Piatra de temelie și construcția propriu-zisă au început în 1833 prin râvna mitropolitului Veniamin Costachi. După ce acesta s-a retras, lucrările au fost sistate și reluate la 1880. Sfințirea a avut loc la 1887.
Tradiții de Întâmpinarea Domnului
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una din cele mai vechi sărbători religioase creștine. Creștinii săvârșesc slujbe închinate acestei sărbători, întocmite de sfinții episcopi Metodie din Patara, Chiril al Ierusalimului, Grigorie Teologul, Amfilohie din Iconium, Grigore de Nyssa și Ioan Hrisostom. În ciuda originilor sale antice, această sărbătoare nu a fost prăznuită atât de fastuos decât din sec. al VI-lea. Totodată, ziua aceasta este și una plină de tradiții și obiceiuri. În tradiția populară, sărbătoarea este numită și Ziua Ursului. În multe localități rurale, și astăzi copiii mai sunt unși cu grăsime de urs, procurată de la vânători. În popor este cunoscută drept Stretenia. În zilele noastre, se săvârșește întocmai procesiunea intrării pruncului în biserică, așezarea lui în fața ușilor împărătești și împărtășirea mamei cu Sfintele Taine. Pentru spor și sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioșii cinstesc icoana Maicii Domnului numită Îmblânzirea inimilor împietrite sau Profeția lui Simeon.