Prima pagină » Local » Întâmpinarea Domnului, hram la Catedrala Mitropolitană din Iași. Tradiții și obiceiuri
Întâmpinarea Domnului, hram la Catedrala Mitropolitană din Iași. Tradiții și obiceiuri

Întâmpinarea Domnului, hram la Catedrala Mitropolitană din Iași. Tradiții și obiceiuri

02 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Astăzi, 2 februarie 2022, este Întâmpinarea Domnului, zi de hram la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sărbătoarea de astăzi aduce și câteva tradiții și obiceiuri

Zi importantă pentru creștinii ortodocși și cei catolici din întreaga țară! Creștinii sărbătoresc astăzi, 2 februarie 2022, Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos, zi ce arată un eveniment major din viața pământească a Mântuitorului. După 40 de zile de la nașterea Sa, Pruncul Iisus a fost dus la Templul Ierusalimului. În această zi este și hramul Catedralei Mitropolitane din Municipiul Iași.

Întâmpinarea Domnului – hram la Catedrala Mitropolitană din Iași

Astăzi, de Întâmpinarea Domnului, se sărbătorește și unul dintre cele trei hramuri de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Celelalte două hramuri sunt cele de sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, din 23 aprilie, și de Cuvioasa Parascheva, din 14 octombrie. În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Municipiul Iași are loc o Liturghie specială, săvârșită de mai-marii Mitropoliei. După Legea lui Moise (Lev. 12:2-8), femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de 40 de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu și aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării. Preasfânta Fecioară, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare, deoarece Ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăției și Sfințeniei.

Tradiții de sărbătoarea Întâmpinării Domnului

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători religioase creștine. Preoții săvârșesc slujbe închinate acestei sărbători, întocmite de sfinții episcopi Metodie din Patara, Chiril al Ierusalimului, Grigorie Teologul, Amfilohie din Iconium, Grigore de Nyssa și Ioan Hrisostom. În ciuda originilor sale antice, această sărbătoare nu a fost prăznuită atât de fastuos decât din sec. al VI-lea.
Totodată, ziua aceasta este și una plină de tradiții și obiceiuri. În tradiția populară, sărbătoarea este numită și „Ziua Ursului”. În multe localități rurale, și astăzi, copiii mai sunt unși cu grăsime de urs procurată de la vânători. An de an, la Liturghia de Întâmpinarea Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Iași participă sute de credincioși.

Credincioșii dau de pomană pachete la biserică

Această zi de sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendar. Astăzi, 2 februarie 2022, este dezlegare la pește, fiindcă sărbătoarea pică într-o zi de post. Credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite. La sărbătoarea Întâmpinării Domnului, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post. Se pot împărți, însă, și alimente pe bază de pește.

De asemenea, este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie. Liturghia de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea hramului la Catedrala Mitropolitană din Iași, va fi oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`