INTALNIREA a avut loc la Iasi, intr-un BIROU celebru! DOAR un grup restrans de persoane a avut ACCES la discutiile ce vizeaza intreg orasul – FOTO

de: Valentin Hutanu
21:11, 11 dec. 2016
@ Dupa decenii in care au fost lasate in paragina si s-au degradat, o serie de locuri si de imobile simbol ale orasului Iasi ar putea avea o soarta extrem de surprinzatoare @ Chiar saptamana trecuta, doar un grup restrans de persoane a avut acces la discutiile ce vizeaza viitorul urbei! @ Totul sa derulat in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor, unde, istorici, arhitecti sau arheologi au dezbatut probleme legate de reabilitarea si restaurarea unor imobile precum: Casa Universitarilor Iasi, Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau sau Filarmonica de Stat Moldova @ Astfel, este posibil ca incepand de anul viitor, acestea sa fie transformate radical 
 
Saptamana trecuta, la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Iasi a fost programata o noua sedinta a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). De aceasta data, intalnirea coordonata de ing. Virgil Babii (director DJCPN – n.r.) a avut pe ordinea de zi o serie de proiecte extrem de valoroase si de importante pentru istoria Iasului. Atat istorici, arhitecti sau arheologi au dezbatut probleme legate de reabilitarea si restaurarea unor imobile precum: Casa Universitarilor Iasi, Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau sau Filarmonica de Stat Moldova sau Cimitirul Eternitatea. 
 
Dosar de clasare a Ansamblului Cimitirului Eternitatea
 
Pe acest plan, membrii CZMI au analizat proiectul legat de Studiul istoric de fundamentare pentru identificarea monumentelor istorice si delimitarea zonei de protectie, in vederea clasarii Ansamblului Cimitirului Eternitatea. Aici, proiectant este SC. Stone Arch Studio, elaborator dr. arh. Andreea Pop, iar beneficiar Primaria Iasi – SC Servicii Publice. De reamintit ca, Cimitirul Eternitatea a fost înfiintat de Scarlat Pastia, primar al Iasului si filantrop.

Acesta a fost amenajat la periferia orasului, pe terenul numit „Via lui Dragos”, situat pe dealul Tatarasi, teren aflat în proprietatea lui Pastia si pe care acesta l-a donat urbei. Cimitirul trebuia sa înlocuiasca numeroasele cimitire bisericesti ale Iasului, cimitire care erau destinate a disparea pentru a asigura salubritatea orasului si a permite sistematizarea urbana. Cele mai frumoase si impunatoare monumente funerare din acest cimitir au fost realizate de catre sculptorii pietrari Frederic Fairing (1863-1935) si Salvador Scutari (1880-1932), ambii înmormântati în acelasi cimitir.


 

Sperante pentru restaurarea celui mai vizitat monument din Iasi 
 
O alta problema stringenta dezbatuta a fost si proiectul ce priveste restaurarea Muzeului Ion Creanga Iasi, de pe strada Simion Barnutiu, nr. 4. In principal, este vizata faimoasa Bojdeuca a marelui si hatrului povestitor din Ticau. Proiectant este arh. Cornel Talos, elaborator SC Aduro Impex SRL si beneficiar Consiliul Judetean Iasi (CJI). Totul se afla in faza de Documentatie de Avizare a Lucrarilor de Interventii (DALI). Ca date istorice, de reliefat ca Bojdeuca lui Ion Creanga este o casa din cartierul Ticau, Iasi, unde a locuit între anii 1872 si 1889 marele povestitor. Pragul acestei case a fost trecut si de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creanga. Casuta, având doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurari având loc în anii 1942 si 1985.

Citeste si : Totul se PLANUIESTE la Iasi. Participantii vor avea parte momente cu un impact EMOTIONAL maxim – GALERIE FOTO, VIDEO

„Casa este înscrisa în Lista Monumentelor Istorice (LMI), având codul IS-IV-m-B-04328. Bojdeuca este prima casa memoriala din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau sa o viziteze a avut dreptul sa locuiasca în mica bucatarioara din stanga intrarii, împreuna cu sotia, cei trei copii si bunica. Interesant este ca, la vremea sa, Ion Creanga era recunoscut pentru faptul ca la casuta sa din Ticau detinea un grup destul de mare de pisici. Aproximativ 30, iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viata sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara, ca si matusa sa zgârcita din satul natal Humulesti”, se arata in datele oficiale.


 

Refunctionalizarea si reabilitarea celebrului CUI 
 
De asemenea, dupa ani buni in care un afacerist scandalos si oneros a administrat pe nedrept cunoscuta Casa a Universitarilor Iasi (CUI), actualul rector a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi (proprietara cu acte in regula a CUI – n.r.) – prof. univ. dr. Tudorel Toader a decis reabilitarea si restaurarea imobilului istoric. La CMZI, totul se afla in faza Studiului de fezabilitate (SF), proiectant general fiind SC Artehnis SRL, proiectant de specialitate SC Prodomus SRL, elaborator specialist MCC arh Ioan Munteanu, arh Alexandru Oltean si arh Andrei Nedelcu.

Citeste si : Situatie extrema. Un monument istoric din Iasi, la un pas sa fie distrus pentru totdeauna

Spectaculos este ca, in urma cu aproximativ o luna, au fost „redescoperite” si hrubele amplasate in curtea Casei Universitarilor. Ca date istorice, actuala Casa a Universitarilor a apartinut logofatului Nicolae Canta. Ea a fost construita in jurul anului 1.800 si refacuta complet in 1840. Proprietarul Canta a fost dregator in timpul domnie lui Mihai Sturdza si Grigore Ghica. Iordache Cantacuzino – Canta a trait intre 1740 si 1826. A fost „Mare Logofat” în Divanul Moldovei, care a îndeplinit functia de caimacam al Moldovei în perioada 19 septembrie – 28 octombrie 1802, între sfârsitul domniei lui Alexandru Sutu si domnia lui Alexandru Moruzi. Imobilul de acum este trecut in Lista Monumentelor Istorice (LMI) din judetul Iasi. 


 

Construire Sala de Concerte pentru Filarmonica de Stat Moldova Iasi 
 
In final, si vechea „rana” a fostei capitale a Moldovei, anume starea precara in care se afla cladirea Filarmonicii de Stat Moldova Iasi se afla in faza de discutii, plecand de la Planul Urbanistic pentru Zona Construita Protejata (PUZCP), anume de construire Sala de Concerte si spatii anexe. Proiectant este arh. D. Visan, elaborator Atelier de Proiectare Visan SRL, iar beneficiar CJI. Trebuie mentionat ca aceasta cadire a apartinut vistiernicului Alecu Bals si a fost ridicata în jurul anului 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârsitului secolului al XVIII-lea si începutului secolului al XIX-lea.

Citeste si : EXCLUSIV! Imagini senzationale din interiorul Palatului Culturii, dupa reabilitare – GALERIE FOTO

Ulterior, edificiul a gazduit Institutul francez Sacré Coeur al calugaritelor din Ordinul Notre Dame de Sion, deja existent la Iasi la începutul secolului al XIX-lea. Între anii 1900-1910, a fost construita o completare, în prelungirea vechii Case Bals, din strada Cuza Voda, nr. 29. Ansamblul din str. Cuza Voda cuprinde: Casa Alecu Bals, Filarmonica Moldova si un corp de cladire destinat învatamântului muzical. În salonul situat la primul etaj al Casei Bals s-a jucat, în 1817, prima piesa de teatru în Limba româna, iar la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert sustinut de marele pianist si compozitor Franz Liszt.

Citeste si : EXCLUSIV! Celebru monument din perioada domnitorului Stefan cel Mare, descoperit la Iasi – GALERIE FOTO