Întâlnire la București pentru reabilitarea Filarmonicii ”Moldova” din Iași. Managerul Bujor Prelipcean se întâlnește cu ministrul Attila Cseke – GALERIE FOTO EXCLUSIV

de: Valentin Hutanu
02:00, 24 mart. 2022

Moment ZERO astăzi, 24 martie 2022, la București! Acum are loc o întâlnire care ar putea decide soarta reabilitării Filarmonicii Iași. Începând cu ora 11:00, managerul Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași-prof. univ. dr. Bujor Prelipcean- va avea o întrevedere cu Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este o ultimă șansă pentru a se obține finanțare sau a se gasi o soluție în acest sens pentru a se reabilita și restaura faimoasa instituție

Astăzi, 24 martie 2022, la București, are loc o întâlnire care ar putea decide soarta reabilitării Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași! Managerul Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, se va întâlni cu Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este o ultimă șansă pentru a se obține finanțare sau a se gasi o soluție în acest sens pentru a se reabilita și restaura faimoasa instituție.

”Da, voi avea această întâlnire importantă cu ministru Attila-Zoltán Cseke. Subiectul e legat de obținerea finanțării monumentului istoric. Mă voi duce cu întregul dosar și cu filmări, fotografii care arată degradarea imobilului și riscul de prăbușire. Sper să se găsească o soluție”, a declarat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași.

La București are loc o întâlnire care ar putea decide soarta reabilitării Filarmonicii ”Moldova” Iași

De reamintit că la începutul acestei luni (martie) mult sperata reabilitare la clădirea-monument a Filarmonicii de Stat ”Moldova”, finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a căzut. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a aratăt că:

”Sediul Filarmonicii de Stat «Moldova» Iași nu se încadrează în tipurile de finanțare prin Componenta 11-Turism și Cultură, astfel cum aceasta a fost aprobată prin Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență a României”, semnează ministrul Dan Vîlceanu.

Etapa de reabilitare la clădirea-monument a Filarmonicii din Iași nu poate fi finanțată prin PNRR

Pe de altă parte, se arată și că:

”În acest moment, nu toate investițiile finanțate prin PNRR sunt indentificate și menționate distinct, ele vor decurge prin implementarea măsurilor prevăzute în noua legislație sau în strategiile adoptate. Din perspectiva Componentei 11-Turism și cultură, includerea proiectelor în lista celor finanțate prin PNRR, se va face în cadrul Investiției 1-Promovarea celor 12 rute turistice”.

De reamintit că, pe 16 decembrie 2021, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern (HG) 1.254 (privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzute la art. 6, alin. 1 lit. e. din Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 15 din 2021) pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea autorităților administrative publice locale ale unităților administrativ-teritoriale din județe, respectiv teatre, opere, filarmonici. Atunci, Guvernul României a alocat încă 1.365.000 de euro Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași. Suma se adaugă altor 1,4 milioane de euro alocate în noiembrie 2021. Astfel, suma totală va fi utilizată pentru a demara procedurile concrete legate de organizarea licitației pentru reabilitarea și restaurarea clădirii istorice.

Necesarul financiar pentru finalizarea reabilitării Filarmonicii din Iași este de 11 milioane de euro

Necesarul financiar pentru finalizarea acestui obiectiv este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru a se demara importantul obiectiv cultural pentru Iași. De precizat că, în mai 2021, a fost obținut și importantul aviz de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Grigore Sturdza”.

Contractul de reabilitare la Filarmonică îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor face proiectarea lucrării de refacere a construcției monumentului istoric. Întregul Ansamblu din care fac parte Casa ”Alecu Balș” și ”Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” (UNAGE), și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica ”Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul-prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din Ordinul ”Notre Dame de Sion” și a fost transformat în Colegiul de Fete.

Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator ”George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat în fosta capelă Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași. Așadar, la București are loc o întâlnire care ar putea decide soarta finală a reabilitării Filarmonicii Iași.