Întâlnire de gradul zero la o sală de păcănele, într-un cartier din Iași. Jucătorii au dat de vaci, în loc de domnișoare, la intrare

de: ionut.popescu
02:00, 27 aug. 2024

În cartierele din Iași umblă, zilnic, o cireadă de vaci pe trotuare, de parcă ar fi o pășune. Un ieșean a surprins, zilele trecute, un moment amuzant, când 5 bovine s-au adunat la intrarea unei săli de jocuri

Municipiul Iași se confruntă cu o problemă eternă în ceea ce privește caii și vacile ce umblă pe străzi. De fiecare dată, sunt aceeași proprietari și chiar dacă au fost aplicate amenzi, situația persistă. Cetățenii s-au săturat să vadă animalele cum stau nesupravegheate pe stradă.

Vacile umblă prin cartierele din Iași

Ieșenii s-au obișnuit, deja, cu această situație, în cartierele Mircea cel Bătrân, Galata, Dacia sau Alexandru cel Bun. Vacile circulă fără probleme pe străzi. Acestea vin de la casele de pe strada Cicoarei, chiar fiind scoase la păscut de către proprietari. Oamenii au surprins animalele chiar pe străzile dintre blocuri, în timp ce caută hrană. Un ieșean a suprins un moment amuzant în cartierul Galata, când cinci vaci s-au adunat în fața unei săli de jocuri. Cu siguranță, clienții au avut o surpriză când au ieșit afară.

„În fiecare zi, când ajung acasă de la muncă, văd cireada de vaci cum trece pe lângă blocuri. Chiar au și pe cineva care le însoțește, le scoate la păscut, așa, fără probleme. Bine că trăim într-un oraș european și pe trotuar este balegă de vacă. Trebuie luate niște măsuri serioase în privința acestor oameni”, povestește un localnic din cartierul Mircea cel Bătrân.

Polițiștii ieșeni au aplicat zeci de amenzi în acest sens, însă stăpânii animalelor nu au de gând să se oprească. Până la urmă, Iașul este unul dintre cele mai importante orașe din România, însă, din anumite puncte de vedere, am rămas în urmă.

„Într-adevăr, situația este aceeași de mult timp, deoarece animalele vin de la casele de pe strada Cicoarei. Proprietarii le lasă libere și, de pe câmp, ajung pe străzile din oraș. Primim sesizări de la cetățeni și intervenim, am aplicat amenzi, constant, în acest sens, însă persoanele responsabile continuă să încalce legea. Au fost și cazuri în care a trebuit să apelăm la Salubris pentru a ridica bovine sau cabaline de pe spațiul public. Acestea au ajuns la padocul din Tomești, iar proprietarii au fost înștiințați pentru a veni să își preia animalele, contra unei taxe de transport. Tot ce poate face Poliția Locală este să aplice, în continuare, amenzi”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Proprietarii trebuie să plătească o taxă

Pentru a-și recupera animalul, proprietarii trebuie să plătească o taxă de 100 de lei pe zi celor de la Salubris și amenda de la Poliția Locală. Totuși, stăpânii continuă să își lase animalele pe stradă, în ciuda amenzilor.

„Poliția Locală ne anunță, iar noi intervenim și preluăm animalele. Avem lângă padocul de la Tomești un spațiu amenajat pentru animale de talie mai mare. În cazul în care nu găsim proprietarul pentru ele, noi le predăm celor de la USV Iași. În cazul în care au cip, facem verificări și găsim proprietarii. Îi anunțăm ca să vină, să preia animalul, însă trebuie să plătească o taxă care ajunge până la 100 de lei pe zi. Aici sunt incluse costurile pentru hrană, îngrijire medicală sau pentru tranchilizantul folosit când le ridicăm. Am avut cazuri, în acest an, chiar un cal al cărui stăpân nu a fost identificat, l-am trimis la USV Iași”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Vacile au invadat cartierele din Iași, iar polițiștii au aplicat zeci de amenzi în acest sens.