Diabet: insulina rămâne eficientă, chiar și atunci când este ținută la cald
Un studiu realizat de Universitatea din Geneva și Medici fără frontiere arată că insulina rămâne stabilă și eficientă timp de 4 săptămâni, chiar și atunci când este depozitată la peste 25°C.
Recomandările stricte pentru depozitarea insulinei (un medicament utilizat pentru tratarea diabetului) sunt uneori dificil de urmat, mai ales atunci când trăiești și călătorești în țări fierbinți. Acest lucru se datorează faptului că, conform protocolului farmaceutic actual, flacoanele de insulină nedeschise ar trebui păstrate la frigider (2-8°C), în timp ce păstrarea la temperatura camerei (25-30°C) este permisă pentru flacoanele deschise timp de 4 săptămâni.
„Aceasta este în mod evident o problemă în taberele de refugiați unde temperaturile sunt mai ridicate, în care familiile nu au frigider”, explică Philippa Boulle, consilier pentru boli netransmisibile la Médecins sans frontières.
MSF și Universitatea din Geneva (Elveția) au dorit, prin urmare, să studieze efectele schimbărilor de temperatură asupra eficacității insulinei. Rezultatele studiului lor tocmai au fost publicate pe Plos One.
Insulina rămâne stabilă între 25 și 37°C
Medici fără frontiere a înregistrat temperaturile în tabăra de refugiați Dagahaley din nordul Kenyei, care variau de la 25°C noaptea la 37°C în timpul zilei. Aceste schimbări de temperatură au fost reproduse într-un laborator timp de 4 săptămâni, timpul necesar unui diabetic pentru a termina un flacon de insulină, pentru a verifica stabilitatea termică a medicamentului. Rezultatele au arătat că „stabilitatea insulinei stocate în aceste condiții este aceeași cu cea a insulinei stocate la rece, fără niciun impact asupra eficacității”, au spus cercetătorii, potrivit Top Sante.
Aceste rezultate „fac posibilă eliminarea barierei camerei frigorifice în timpul utilizării, deschizând astfel perspectiva unei gestionări mai ușoare a diabetului în condiții umanitare și cu resurse sărace”, subliniază MSF.