Insuficiența multiplă de organe: Cele mai frecvente cauze care declanșează sindromul

de: BZI.ro
14:50, 02 mart. 2022

Sindromul de insuficiență multiplă de organe reprezintă dezvoltarea insuficienței a 2 sau mai multe organe sau sisteme de organe. Acest sindrom a fost identificat pentru prima dată în 1991. Sindromul reprezintă o agravare reciprocă a bolilor. Ceea ce duce la consecințe mult mai grave decât eșecul fiecărui sistem de organe individual. De asemenea, această afecțiune presupune sprijinirea reciprocă a insuficienței diferitelor organe, adică formarea „cercurilor vicioase”, atunci când insuficiența unui organ duce la insuficiența altuia.

Sub insuficiența unui organ sau a unui sistem de organe se înțelege o astfel de încălcare a funcției sale, în care menținerea homeostaziei este imposibilă fără intervenție medicală. Intervenția medicală este înțeleasă atât ca tratament medicamentos, cât și ca utilizarea metodelor „hardware”.

Principala modalitate de reducere a mortalității este prevenirea și eliminarea posibilității dezvoltării principalelor componente ale sindromului

Insuficiența multiplă de organe: Din ce cauză se manifestă acest sindrom

Insuficiența de organe se dezvoltă cel mai adesea treptat. Este clar că dezvoltarea insuficienței de organ este un continuum și împărțirea în disfuncție și insuficiență în sine este destul de arbitrară. În ultimele decenii, a existat o creștere constantă a numărului de pacienți cu sindrom de insuficiență multiplă de organe. Deci, în funcție de populația studiată, sindromul se dezvoltă la 7-25% dintre pacienți.

Sindromul apare din cauza creșterii a frecvenței sepsisului. O creștere a numărului de pacienți cu acest sindrom a fost constat  în special în rândul vârstnicilor cu un număr mare de boli concomitente. Astfel, în cazul supraviețuirii după o boală acută care pune viața în pericol, există posibilitatea ca sindromul să apară foarte curând. De acest sindrom pot suferi și animalele de companie, nu doar oamenii.

Deci, odată cu dezvoltarea insuficienței unui sistem de organe, mortalitatea nu depășește de obicei 20%

MODS se caracterizează prin spitalizare prelungită și mortalitate ridicată a pacienților, care, în funcție de numărul de sisteme de organe afectate purcede moartea sau reușesc să depășească afecțiunea. Deci, odată cu dezvoltarea insuficienței unui sistem de organe, mortalitatea nu depășește de obicei 20%. Iar cu insuficiența a 2 sisteme de organe ajunge la 25%, 3 – 50%, 4 sau mai mult se ajunge la o probabilitate de moarte de aproximativ 70-90%.

Ipoteze privind mecanismele de dezvoltare a sindromului

Mecanismele de dezvoltare a sindromului de insuficiență multiplă de organe nu sunt pe deplin înțelese. Pentru a le explica, au fost propuse mai multe ipoteze, precum hipoperfuzie intestinală, hipoxie tisulară, endotoxină, mitocondrială și multe altele. Dar nici una dintre ele nu este general acceptată. În cele din urmă, aceste ipoteze pot fi componente sau stadii ale tulburării homeostaziei la pacienții cu sindrom de insuficiență multiplă de organe. Pacienții care suferă de acest sindrom nu-și mai simt corpul, de asemenea, picioarele amorțesc.

Principala modalitate de reducere a mortalității este prevenirea și eliminarea posibilității dezvoltării principalelor componente ale sindromului. Evident, identificarea predictorilor precoce ai sindromului este un proces foarte solicitat, deoarece permite inițierea în timp util a unei terapii preventive complexe.

Sindromul apare din cauza creșterii a frecvenței sepsisului

Rata ridicată a mortalității  și costul ridicat al tratamentului acestuia fac ca prevenirea dezvoltării sale să aibă o importanță deosebită. Acest lucru se realizează, în primul rând, identificarea pacienților cu risc de a dezvolta sindromul. Trebuie să știi că utilizarea abordărilor pentru tratamentul bolilor acute reduc riscul de a dezvolta insuficiență a oricăruia dintre sistemele de organe și optimizarea acestora, ținând cont de comorbiditatea.

Pentru a menține viața pacientului care suferă de insuficiența multiplă de organe, pentru astăzi și deceniile următoare, până când tehnologiile medicinei regenerative vor veni să înlocuiască această metodă de tratament, locul de frunte revine metodelor hardware de susținere a funcției organelor.

Insuficiența de organe se dezvoltă cel mai adesea treptat