Instruirea preşedinţilor secţiilor de votare, în curtea Prefecturii Iaşi
Astăzi și mâine, în curtea interioară a Prefecturii Iași, are loc instruirea președinților secțiilor de votare și a operatorilor care vor utiliza tabletele la alegerile locale. Este vorba pentru început despre cele 255 de secții de votare din Municipiul Iași.
Activitățile de instruire sunt susținute de membrii Biroului Electoral Județean, de reprezentanții Direcției Județene de Statistică, ai Autorității Electorale Permanente, DSP, STS, ISU, IJJ, IPJ și se desfășoară cu respectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus.
„Pentru restul secțiilor de votare (500), din afara Municipiului Iași, instruirile vor avea loc în perioada următoare, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță.”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași.
Guvernul anunță noi măsuri pentru alegerile locale: Ce trebuie să faceți la intrarea în secțiile de votare
Guvernul anunță noi măsuri pentru alegerile locale organizate pe 27 septembrie. Astfel, la intrarea la în secțiile de votare, cetățenii au obligația de a-și dezinfecta mâinile, după cum declară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
„Permisiunea de a se desfășura mitinguri în limita de 100 de persoane și respectând măsurile stabilite de igienă. La secțiile de vot a fost adăugată obigativittatea de a dezinfecta mâinile. Cei care au cartea de identitate vor introduce ei în aparat. Cartea de alegător va fi introdus de către alegător în sistemul informatic. Operatorul își va dezinfecta măinile în cazul în care alegătorul are buletin de identitate vechi”, a declarat Raed Arafat.
„Pentru verificarea persoanei care votează, cetățeanul trebuie să-și dea jos masca de protecție, timp de câteva secunde, pentru a putea fi identificat“, menționează Raed Arafat.
Purtarea măștii de protecție în interiorul secției de votare este obligatorie
Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/ echipele de campanie electorală ale acestora.
„În cazul în care alegătorul vine fără mască de protecție, va exista posibilitatea ca el să primească mască de protecție. Pentru semnătura care se dă pe listă, după votare, este bine ca cetățeanul să vină cu pixul său, de acasă, pentru a nu risca inutil“, a adăugat Raed Arafat.
„Vor fi reguli speciale pentru cei care vor număra voturile persoanelor infectate cu COVID-19 care au vitat. Nu va fi o verificare epidemiologică a mebrilor comisiilor după terminarea alegerilor locale. Ei trebuie să fie foarte atenți pe tot parcursul zilei de alegeri și să respecte toate nromele stabilite“, susține șeful DSU, Raed Arafat.
Campanie electorală atipică din cauza pandemiei de CVOID-19
Organizatorii evenimentelor electorale au obligaţia de a lua următoarelor măsuri:
– efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/ sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;
– menţinerea distanţei fizice de un metru între participanţii la evenimente/ întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;
– afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;
– în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis, limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei acestora la maximum 2 ore;
– în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în aer liber, limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană;
– în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă, limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6;
– în cazul acţiunilor din uşă în uşă, limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;
– aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.