Institutul Elie Wiesel critică decizia Bisericii Ortodoxe. Un preot canonizat, acuzat că ar fi fost legionar

de: Pruna Gabriela
21:40, 12 iul. 2024

Institutul „Elie Wiesel” a atras atenția asupra trecutului controversat al părintelui Ilie Lăcătușu, despre care se afirmă că ar fi fost legionar. Alexandru Florian, directorul institutului, a declarat pentru G4Media că decizia de a-l canoniza pe Lăcătușu ar putea fi o greșeală din cauza implicării sale în Mișcarea Legionară și a slujirii în Transnistria în perioada 1942-1943.

Florian subliniază lipsa de empatie a acestuia față de soarta evreilor deportați în Transnistria, unde a avut loc un pogrom la Odesa în 1941, cu peste 20 de mii de victime.

„Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lăcătușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată,” a declarat Florian.

Contextul istoric al Părintelui Ilie Lăcătușu

Născut în 1909, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot în 1934 și a servit în diverse parohii până la arestarea sa de către regimul comunist în 1952. A fost trimis la Canalul Dunăre – Marea Neagră și, ulterior, în lagărul de la Periprava.

După eliberare, a continuat să slujească în diferite parohii până la pensionarea sa în 1978. Ilie Lăcătușu a decedat în 1983 și este înmormântat în cripta Cimitirului Adormirea Maicii Domnului din București.

În anul 2000, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a deschis un dosar de canonizare

În anul 2000, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a deschis un dosar de canonizare, iar decizia recentă a Sfântului Sinod vine în urma acestui proces de evaluare.

Subiectul canonizărilor, inclusiv cel al părintelui Lăcătușu, a fost primul punct de pe agenda ședinței Sfântului Sinod. Patriarhul Daniel a explicat că textele liturgice ale unora dintre sfinți urmează să fie completate și diortosite într-o viitoare ședință a Sfântului Sinod. De asemenea, a menționat că decizia a fost supusă Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, având în vedere că sfinții și-au sfârșit viața pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Patriarh Daniel a anunțat că această canonizare face parte dintr-o serie de acțiuni care vor culmina cu aniversarea centenarului Patriarhiei Române în 2025.