Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va avea din nou echipe mobile de asistență psihiatrică! Dr. Cristina Dobre: „Familiile nu sunt întotdeauna educate să urmărească dacă pacienții își iau medicația” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 16 feb. 2024

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va avea din nou echipe mobile de asistență psihiatrică formate din medic psihiatru, psiholog și asistent medical. Acestea vor acționa atunci când în starea pacienților cronici vor interveni modificări care pot pune în pericol siguranța lor și a celor apropiați

În prezent, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași colaborează cu studenții Facultății de Informatică pentru a crea un dispozitiv cu rolul de a monitoriza starea de sănătate a pacientului cu probleme psihice. Mai apoi, trebuie făcută o schimbare legislativă care să permită finanțarea acestor echipe mobile de asistenţă psihiatrică, ce trebuie să se deplaseze la domiciliul pacienților atunci când este cazul.

„Nu există parte de finanțare pentru echipele mobile. Noi disponibilitatea am avea, putem să le realizăm, putem să coordonăm, problema este că nu există surse de finanțare, nu pot să iau din banii pacienților pentru echipele mobile. Nu avem din ce să finanțăm echipa mobilă, ea nu poate fi încadrată la categoria de cheltuieli decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Trebuie să găsim o variantă de modificare a legii în așa fel încât și cheltuiala cu echipele mobile să fie decontată, cum sunt restul serviciilor. Astfel de echipe sunt utile, dar eu le văd într-un context mai amplu. Noi chiar am avut niște discuții, începem un program de cercetare în colaborare cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», cu Facultatea de Informatică, am avut prima întâlnire acum 2 săptămâni. Spre exemplu, noi avem o idee foarte frumoasă.

Pacientul este în evidențele noastre ca având probleme psihice cronice, el pleacă acasă cu rețetă, schizofrenia nu se vindecă, ea rămâne pe tot parcursul vieții, ideea este să nu se acutizeze, ca să nu genereze niște modificări în comportamentul pacientului, care să afecteze familia, apropiații. Pacientul stă la zeci de kilometri de Iași, noi nu știm ce se întâmplă cu el. Familiile nu sunt întotdeauna educate să urmărească dacă pacienții își iau medicația, uneori nici nu au răbdarea să urmărească, nici competența, și pacientul poate fi mai ascuns și nu comunică.

Noi gândim un proiect să avem un avertizor care să ofere detalii despre anumiți parametri ai pacientului, care să ne arate nouă că în starea lui a intervenit ceva, că nu și-a luat medicația. Primim avertizarea, avem echipă mobilă care cuprinde psihiatru, psiholog și asistent medical, se discută cu familia, se vede care e cauza, dacă starea pacientului e gravă, atunci se aduce și se internează, iar dacă se poate, se încearcă soluționarea situației la domiciliu și nu se mai ajunge la tragedii”, a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a avut, în trecut, 4 echipe mobile de asistență psihiatrică şi psiho-socială. Acestea au fost înființate de dr. Lucian Burlea, fost manager al unității medicale.

„Erau 4 echipe pluridisciplinare, formate din medic psihiatru, asistent medical, asistent social și psiholog. Au fost înființate de mine și desființate de următorul manager. Această inițiativă a plecat de la normativa conform căreia trebuia să existe un centru de sănătate mintală la 100 de mii de locuitori, asta însemna că în județul Iași trebuiau să fie 8 centre, iar în municipiu 4. Eu am suplimentat această lipsă prin aceste echipe mobile, iar rolul lor era să viziteze pacienții, deoarece marea problemă a pacienților schizofrenici sau cu alte probleme psihice este faptul că nu-și iau medicația. De aceea trebuie vizitați în mediul în care trăiesc, deoarece familia este primul suport pentru un astfel de pacient”, a declarat Lucian Burlea.

Odată ce Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași va avea din nou echipe mobile de asistență psihiatrică, acestea se vor putea deplasa la domiciliul pacienților și vor putea monitoriza dacă își iau medicația. Astfel, ar putea fi evitate unele tragedii care sunt generate de persoanele cu probleme psihice.