Institutul de Medicină Legală din Iași cheltuiește 100.000 de euro pentru transportul cadavrelor! O singură firmă de pompe funebre s-a înscris la licitație
O singură firmă a depus ofertă în cadrul licitației organizate de Institutul de Medicină Legală din Iași. Autoritatea contractantă solicită 3.000 de transporturi de cadavre pe parcursul a 2 ani. Oferta a intrat în etapa de evaluare tehnică și financiară
O firmă de pompe funebre din Iași poate câștiga un contract cu Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași. Recent, autoritatea contractantă a demarat procedura pentru asigurarea serviciilor funerare și conexe privind transportul de cadavre. Valoarea estimată a contractului este de 456.000 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro. La procedură a fost depusă o singură ofertă din partea societății Pompe Funebre Drăgan Petru SRL. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, profit de 173.428 de lei, datorii de 821.303 lei, cu un număr de 13 angajați.
„Deținerea unui număr de minimum 5 vehicule proprii carosate în stare de funcționare cu personal aferent, special amenajate pentru transportul cadavrelor, dată fiind cazuistica IML Iași privind numărul solicitărilor de la organele de anchetă și timpul de răspuns la solicitările acestora, precum și condițiile actuale privind situația pandemică generată de virusul SARS-CoV-2. Autovehiculul trebuie să aibă spațiu corespunzător pentru cel puțin o targă și să fie autorizat. Ofertantul trebuie să aibă procurate targă, huse de plastic impermeabile pentru cadavre, cu posibilitatea închiderii lor ermetice”, sunt câteva condiții cerute de IML Iași.
Autoritatea contractantă a stabilit un necesar maxim de 3.000 de transporturi pe parcursul acordului – cadru cu o durată de 2 ani. În edițiile trecute a fost prezentată o situație în care IML a descoperit o crimă, deși cadavrul nu prezenta semne de violență.
Firma va trebui să asigure transportul cadavrelor și pe distanțe mai mari de 15 kilometri
Conform documentației, serviciile de pompe funebre trebuie asigurate pe mai multe distanțe: din spitalele din municipiul Iași, la sediul IML, din alte localități din județul Iași, la sediul IML pe distanțe mai mici, dar și mai mari de 15 kilometri. Totodată, societatea câștigătoare trebuie să dețină un post telefonic fix sau mobil, ce poate fi apelat 24 de ore din 24. În cazul unei morți suspecte sau a unui deces rezultat în urma unui accident rutier, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași solicită deplasarea autovehiculului ce aparține firmei de pompe funebre. De la apel până la deplasare nu trebuie să treacă mai mult de 15 minute. Contractul urmează să intre în vigoare începând cu luna ianuarie 2022.
„Cadavrele vor fi ridicate de la locul indicat de organele de poliție după primirea avizului acestora și vor fi transportate în condiții de siguranță privind normele tehnice, sanitare și normele rutiere la morga Institutului de Medicină Legală Iași. La deplasarea pentru ridicarea cadavrelor și depozitarea acestora în locurile indicate de organele de anchetă (poliție, procuratură), autovehiculul va fi însoțit de cel puțin două persoane care să transporte targa. Asigurarea cu echipamentul de protecție a brancardierilor cade în sarcina ofertantului”, se mai arată în documentația procedurii.
De precizat că fiul patronului de la Pompe Funebre Drăgan Petru încearcă să dezvolte și un proiect imobiliar.