Institutul Cantacuzino lansează pe piață Orostim-HV, un supliment alimentar cu proprietăți de stimulare a imunității
Luni, 30 noiembrie, Institutul Cantacuzino lansează pe piață imunomodulatorul Orostim-HV, un produs cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Astfel, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale a declarat că produsul Orostim-HV este compus dintr-un lizat atomizat, din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, folosit ca excipient.
Orostim-HV este un supliment alimentar, care determină creșterea rezistenței organismului la infecții.
„Specialiștii secției imunomodulatorii, împreună cu cei din Departamentul de Cercetare și Dezvoltare, au reușit, într-un timp relativ scurt, de aproximativ un an, să revitalizeze produsul Orosim. Iată că prin munca asiduă a celor care lucrează în acest institut, am reușit să scoatem pe piață acest produs imunomodulator, Orostim-HV, care este un supliment alimentar, obținut dintr-un lizat atomizat, din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, folosit ca excipient. Are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții, în special la infecții ale tractului respirator superior.
Tot acest proiect a fost susținut din fondurile Ministerului Apărării Naționale, fiind un proiect de cercetare. În următoarea perioadă vom continua dezvoltarea produsului, astfel încât, în viitorul apropiat, în anul următor sperăm să realizăm transferul tehnologic către o altă arie de fabricație, pentru producția în serie a acestuia.”, a declarat Nicolae Ciucă.
Când poate fi administrat Orostim-HV
Produsul imunomodulator se poate administra în perioadele cu risc ridicat de infecții respiratorii, atât copiilor, cât și persoanelor adulte, dar mai ales persoanelor vârstnice, cu imunitate scăzută.
„Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută. În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului, urmând ca anul viitor Institutul Cantacuzino să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație pentru producția în serie a produsului”, a transmis MApN.
Când va putea fi achiziționat și cât va costa imunomodulatorul
Conform declarației făcută de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, „Orostimul va putea fi achiziționat, începând din 2 decembrie, de la punctul de vânzare al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino din Splai Independenței 103”.
Prețul acestui produs va fi diferit, în funcție de numărul capsulelor pe care îl conține, dar și dacă este pentru copii sau pentru adulți. Astfel, prețul variază între 25 și 80 de lei.
„Acesta va fi comercializat atât sub formă pentru copii de 125 mg, cu flacoane de 10 și respectiv 30 de capsule, la un preț de 25 sau 60 de lei, în funcție de forma de 10 capsule sau de 30, cât și forma pentru adult de Orostim-HV 250 mg, în flacoane de 10 capsule, la un preț de 30 de lei, respectiv de 30 de capsule la un preț de 80 de lei. Sunt 10 capsule sau de 30, în funcție de dorința fiecărui cumpărător. Tratamentul este de 10 zile pe lună, 3 luni consecutiv.”, a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.
Ce crede despre Orostim Sylvia Hoișie, medicul care a făcut parte din echipa de dezvoltare a Polidinului
Medicul Sylvia Hoișie a spus că noul produs de ”tip Polidin”, dezvoltat de Institutul Cantacuzino este un preparat oral care se cheamă Orostim.
Cercetătoarea afirmă că Orostim a fost declarat un supliment alimentar, pentru că în acest caz, procedurile de control se încheie mai repede.
”Orostimul este tot un polimicrobian, foarte bun, de patru ori mai concentrat decât Polidinul, care se administrează pe cale orală. Are foarte multe calități.
Mai există astfel de preparate pe piață, chiar anul trecut am avut un preparat venit din Italia, foarte asemănător cu ceea ce am dat noi prin anii ’80 și care până în 2011 se găsea pe piață (Polidinul – N.R.)”, a spus medicul Sylvia Hoișie.