Instituțiile publice din Iași susțin boicotul împotriva companiilor austriece! Directorul Termo Service: „Sunt un patriot convins!”

de: Adnana Gafton
02:00, 15 dec. 2022

Instituțiile publice din Iași desfășoară relații de colaborare cu Raiffeisen Bank, BCR și grupul OMV – Petrom. Aceste relații au la bază procedura de achiziție. Conform legii, contractele nu pot fi reziliate, însă directorii instituțiilor susțin boicotul împotriva companiilor austrice

Termo Service și Salubris sunt singurele „regii“ din Iași ce nu au în prezent niciun fel de raport economic cu o companie austriacă.

Reprezentanții instituțiilor publice din Iași, Salubris, Termo Service, Citadin, Servicii Publice Iași (SPI), Compania de Transport Public (CTP) Iași, Aeroportul Internațional Iași și ApaVital, au făcut precizări cu privire la boicotarea companiilor austriece.

Directorii instituțiilor nu se așteptau la o astfel de situație atunci când au încheiat contracte cu Raiffeisen Bank sau BCR. În ceea ce privește achiziționarea carburanților, instituțiile publice din Iași nu pot face nimic. Procedura se bazează pe licitație publică, iar contractul trebuie dus la final conform prevederilor stipulate în acesta. Cu toate acestea, părerea personală a acestora susține vehement boicotul firmelor austriece.

cladire cu etaj si spatiu verde

SPI folosește combustibil de la Petrom

Termo Service și Salubris susțin boicotul împotriva companiilor austriece

 persoana cu plover visiniu si camasa alba sta pe scaun

Termo Service nu folosește serviciile companiilor austriece

Două mari instituții din Iași susțin boicotul împotriva firmelor austriece. Alin Aivănoaei, directorul Termo Service Iași, a făcut precizări clare cu privire la acest subiect. „Sunt un naționalist convins”, a precizat Aivănoaei. Acesta a declarat răspicat că este un naționalist convins și că susține această măsură. Instituția pe care o reprezintă nu are contracte cu băncile austriece și nici nu dorește o astfel de colaborare, iar combustibilul îl achiziționează de la alte companii.

„Noi folosim serviciile bancare de la o bancă românească și de la una franțuzească. Folosim combustibil de la Petrom și OMV pentru că există o licitație în acest sens. Vorbim de o licitație ce a avut loc încă de la începutul anului. Legea nu îmi dă voie să fac nimic pentru că totul este sub aspectul procedurilor de desfășurare a unei licitații publice. Eu aș încerca să reduc utilizarea serviciilor austriece”, precizează Cătălin Neculau, director Salubris Iași.

O altă companie din Iași ce s-a aliniat acestui trend este Citadin. Cei ce se ocupă cu întreținerea spațiilor verzi, semnalizarea străzilor, prestările de servicii și reparațiile nu folosesc serviciile companiilor austriece.

„Nu folosesc servicii bancare oferite de băncile austriece și nici combustibil nu achiziționez de la Petrom sau OMV. Nu doresc să îmi dau cu părerea, fiecare este liber să aleagă”, precizează Marius Ionescu, directorul Citadin Iași.

La popul opus se află Aeroportul Internațional Iași. Romeo Vatră, directorul instituției, a precizat pentru reporterii BZI că nu a luat în calcul un boicot al firmelor austriece.

„Nu am stabilit un boicot din acest punct de vedere. Lucrăm pe contractele existente. Din câte știu, cred că avem un protocol cu Petrom”, menționează Romeo Vatră.

Reprezentanții ApaVital au precizat că societatea are colaborări cu mai multe instituții financiar-bancare, inclusiv cu cele austriece.

„Decizia de a apela la o instituție bancară sau la alta aparține în exclusivitate clienților noștri. În prezent, Apavital S.A. are în derulare două contracte pentru livrarea de combustibil, unul vrac, cu livrare în rezervoare de stocare, încheiat cu altă societate din cele menționate de dumneavoastră și unul pentru nevoi operaționale, la pompă, din stații de alimentare, perfectat cu OMV Petrom Marketing S.R.L.

Contractul a fost încheiat în urma derulării unei proceduri legale de achiziție publică, având prevăzute atât drepturi, cât și obligații pentru fiecare parte din contract, inclusiv perceperea de penalități. O eventuală reziliere a contractului, în absența unor cauze de forță majoră, duce la perceperea de penalități pentru APAVITAL S.A., iar activitatea operațională a societății ar fi blocată pentru o perioadă de aproximativ trei luni, cam atât durând o procedură de achiziție publică, situație care ar duce la perturbarea gravă a serviciilor către ieșeni“, precizează Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing – Relații cu publicul ApaVital SA.

Citadin Iași nu folosește serviciile bancare austriece

CTP Iași: „Instituția noastră va proceda în consecință”

CTP Iași va acționa în consecință daca se impune eliminarea serviciilor bancare furnizate de băncile cu capital austriac

CTP Iași folosește servicii bancare de la o bancă austriacă, dar este dispusă ca în cazul în care se solicită retragerea colectivă de la această instituție bancară să acționeze în consecință.

„În prezent derulăm relații contractuale cu BCR, în ceea ce privește plata salariilor angajaților și un împrumut obținut în urma unei proceduri competitive pentru investiții, în urmă cu cinci ani. De asemenea, CTP Iași are în derulare relații contractuale și cu alte instituții bancare pentru plata salariilor angajaților, alegerea acelor entități fiind făcută exclusiv prin act de voință al acestora.

În situația în care va exista o cerere colectivă de retragere de la una sau mai multe bănci, instituția noastră va proceda în consecință. Cu privire la OMV sau Petrom, CTP Iași nu achiziționează produse de la aceste companii”, precizează purtătorul de cuvânt al CTP Iași, Andreea Luca.

Laurențiu Ivan, directorul SPI, are o părere mai docilă în acest sens. Acesta mizează pe faptul că în cadrul agențiilor bancare austriece de la noi din țară lucrează numai români, iar boicotul este puțin exagerat.

„Știu care este problema, dar momentan lucrăm bine cu băncile austriece. Nu trebuie să reacționăm chiar așa! Totuși, în aceste instituții lucrează români.

Doar pentru că șeful este austriac nu cred că trebuie să reacționăm așa. Noi avem contract pentru combustibil cu Petrom. Contractul a fost obținut în urma unei licitații. Suntem o întreprindere cu capital de stat, trebuie să respectăm legea în acest sens”, declară Laurențiu Ivan, director al SPI.

Directorii instituțiilor publice din Iași susțin într-o măsură destul de mare boicotul împotriva firmelor austriece.