Instituțiile din Iași pot depune cereri în Programul privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice. Suma maximă ce poate fi accesată este de 14 milioane de lei
Instituțiile din Iași pot depune cereri în Programul privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice. Înscrierile se fac în aplicația programului postată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Suma alocată sesiunii de finanțare este de 1,40 miliarde lei, la nivel național
Autoritățile publice din Iași se pot înscrie în Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădiri publice. Cei interesați pot accesa aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu ( AFM), pentru crearea conturilor de utilizatori și descărcarea modelului cererii de finanțare în vederea completării acesteia. Încărcarea documentelor aferente se poate face prin intermediul conturilor de utilizatori create.
Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului București și instituțiilor publice din subordinea/în coordonarea autorităților deliberative ale administrației publice locale. Acestea pot beneficia de fonduri pentru modernizarea și creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, contribuind în același timp la îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și la reducerea consumului anual de energie primară și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.
Instituțiile din Iași pot obține până la 14 milioane de lei în programul derulat de AFM
Suma alocată sesiunii de finanțare este de 1,40 miliarde lei, la nivel național, iar finanțarea se acordă în procent de 100 la sută din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. În cadrul unei sesiuni de finanțare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanțare, este de 3 milioane de lei pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori inclusiv, 6 milioane de lei pentru comune cu o populație de peste 5.001 locuitori.
De asemenea, instituțiile din orașe pot primi 8 milioane de lei, 14 milioane de lei pentru consilii județene. În ceea ce privește programul privind „Casa Eficientă Energetic” pentru persoanele fizice, au fost înregistrate un număr de 87 de solicitări, din Iași. Lista cu solicitanții înscriși se găsește în cadrul aplicației informatice, la secțiunea „Lista cererilor de înscriere” și au termen de 15 zile pentru a transmite dosarul de finanțare.
Tichetele obținute de ieșeni în programele Rabla și Rabla Plus 2021 expiră în 6 luni
Alte programe derulate de Administrația Fondului pentru Mediu sunt Rabla și Rabla Plus 2021. Ieșenii au achiziționat 1.109 mașini noi cu voucherele acordate în cele două programe. În cadrul Rabla Clasic 2021 s-au înscris la producători/dealeri auto din județul Iași un număr de 1.558 de persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 1.043 de autovehicule noi, în valoare de 9.612.000 de lei. În cadrul Programului Rabla Plus 2021 s-au înscris la producători / dealeri auto din județul Iași un număr de 292 de persoane fizice.
Până în prezent au fost achiziționate 66 de autovehicule noi, dintre care 46 pur electrice și 20 hibrid plug-in, în valoare de 2.470.000 de lei. Fiecare voucher primit de beneficiarii fizici din Iași valorează de la 7.500 de lei până la 45.000 de lei. Tichete în valoare de 45.000 de lei au fost acordate pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea autoturismului nou.