Instalatorii din Iași se pot înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice, în perioada 16 noiembrie-16 decembrie 2021. Lista cu dosarele validate va fi publicată pe site-ul AFM

de: Redacția BZI
02:00, 16 nov. 2021

Instalatorii din Iași au termen o lună de zile să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice. După această etapă demarează înscrierile în program de către potențialii beneficiari care pot depune cererea doar prin intermediul instalatorilor validați. Ieșenii pot primi 20.000 de lei în programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu

În perioada 16 noiembrie-16 decembrie 2021 se derulează etapa înscrierii în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 pentru instalatorii din Iași care vor să fie validați în acest program derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, cu modificările și completările ulterioare, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare- Sisteme fotovoltaice.

Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național. Următoarea etapă din acest program va fi înscrierea persoanelor fizice, care se va face doar prin intermediul instalatorilor validați. După aprobarea ghidului de finanțare pentru anul acesta va fi anunțată și data de la care persoanele fizice se vor putea prezenta la instalatori în vederea înscrierii în program.

Ieșenii care s-au înscris în programul derulat și anul trecut pot depune cererile de decontare pe site-ul AFM

Programul care a avut succes la Iași în fiecare an de la lansarea lui presupune acordarea unui ajutor în valoare de 20.000 de lei pentru fiecare dosar eligibil la finanțare. Solicitanții primesc banii pentru a monta panourile fotovoltaice pe acoperișurile proprietăților din mediul rural. Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe o clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren etc.).

În această perioadă, ieșenii înscriși în programul derulat în anul 2020 pot să depună cererile de decontare, pentru a obține banii solicitați, care se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicației informatice. Beneficiarii și instalatorii validați în programul din acest an au obligația de păstrare/arhivare a documentelor pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. O parte din cei aproximativ 300 de ieșeni înscriși în program au montat panourile fotovoltaice.

Ieșenii au montat panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor din mediul rural

În perioada 2015-2020 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, instituția care a verificat dosarele până în anul 2019. Ulterior, AFM a preluat programul. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.

Cu banii obținuți au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Prin montarea panourilor fotovoltaice crește eficiența energetică, se îmbunătățește calitatea aerului și sunt reduse emisiile de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin 2 kilometri față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali. Unul dintre beneficiarii din Iași ai programului derulat de stat este Aurel Bârsăniuc, din comuna Aroneanu.