Instabilitate în sistemul educațional. Ce se cunoaște până acum, cu o lună înainte de deschiderea şcolilor

de: Antonia Ceausu
21:20, 11 aug. 2020

Instabilitate în sistemul educațional. Haosul domnește în unitățile de învățământ deși a mai rămas o lună până la începerea anului școlar. Oficialii din Ministerul Educației nu au până în acest moment o situație clară a modului în care elevii se vor întoarce în băncile școlilor în așa fel încât toate măsurile de prevenție să fie respectate. Abia acum inspectoratele școlare din România colectează informațiile necesare pentru a vedea cu exactitate ca sunt unitățile de învățământ care pot primi elevii în clase și care vor continua să susțină cursurile on-line.

Între băncile din clase trebuie să existe o distanță de cel puțin un metru de aceea toate sălile vor fi reconfigurate. Ulterior unitățile de învățământ trebuie să transmită câți elevi vor încăpea în fiecare clasă dar și de câți educatori, învățători și profesori în plus vor fi necesari. Dacă unii elevi nu vor avea spațiu în clasă, o parte dintre aceștia, în special cei de la clasele V-VII și IX-XI vor face ore on-line. Acestea se vor desfășura simultan cu cei care se află la școală.

Mâine vor fi gata rapoartele cu datele despre elevi

Odată cu scenariile pe care directorii școlilor trebuie să le completeze, va fi necesar și raportarea unui număr de spații necesare pentru elevii care nu încap în săli după noua configurație cu distanțare fizică la un metru. De asemenea aceștia trebuie să menționeze și numărul de norme didactice necesare în cazul liceului și gimnaziului.

Mai exact, inspectoratele din întreaga țară au trimis fiecărei unități de învățământ un document care trebuia completat până astăzi. Ministerul Educației a solicitat aceste date până pe 12 august.

Care este formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii

În zonele din România unde nivelul de răspândire a coronavirusului este unul redus, toți elevi vor putea revenii în băncile școlii. În cazul zonelor unde vor fi foarte multe infectări, unii copii vor învăța de acasă. Principalul criteriu de care se va ține cont va fi numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. După cum a anunțat Klaus Iohannis vor exista trei scenarii: verde, galben şi roşu.

Elevii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate privind începerea noului an şcolar

Pe lângă faptul că şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de declaraţia preşedintelui României, elevii contestă și propunerea ministrului Educației, Monica Anisie, de a închide unitățile de învățământ acolo unde media ultimelor zile este de 3 sau mai multe cazuri la mia de locuitori. Elevii susţin că dacă lucrurile rămân în forma anunțată de președintele Klaus Iohannis, atunci ei se simt puși în pericol, însă se referă și la cei care lucrează în unitățile de învățământ.

Într-un comunicat transmis de 4 asociații de elevi, din București – Ilfov, Maramureș, Constanța și Vâlcea, se arată că „o eventuală decizie de suspendare a cursurilor luată în cazul în care se înregistrază un număr mare de cazuri ar fi o decizie luată mult prea târziu având în vedere rapiditatea cu care se răspândește acest virus”. Elevii au mai adus în discuţie și despre faptul că în zonele urbane capacitatea de testare este foarte mică, motiv pentru care situația epidemiologică nu va fi una reală, astfel încât Comitetele Județene pentru Situații de Urgență nu vor putea lua deciziile corecte.