Inspectorul Școlar General, prof. dr. Genoveva Farcaş anunţă măsurile luate pentru pregătirea începerii anului şcolar – VIDEO

de: cristian.george
16:29, 02 sept. 2020

Miercuri, 2 septembrie 2020, în Sala Mare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi va avea loc o conferinţă de presă. Începând cu ora 15.00, prof. dr. Genoveva Farcaş va susţine o conferinţă de presă în care va prezenta demersurile specifice de pregătirea a începutului de an şcolar 2020-2021.

Măsurile luate pentru pregătirea începerii anului şcolar 2020-2021, pe raza județului Iași

Modul în care va începe anul școlar 2020-2021 pe raza județului Iași a fost discutat în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Inspectoratului Școlar Județean Iaşi.

Printre măsurile anunțate de prof. dr. Genoveva Farcaș sunt păstrarea distanței de 1 metru între elevi, pauzele dintre ore vor fi de doar cinci minute, iar durata unei ore de curs nu s-a schimbat. De asemenea inspectorul școlar general recomandă un echilibru pentru temele de acasă. În ceea ce privește scenariul roșu adus în discuție de prof. dr. Farcaș, acesta se poate aplica doar dacă numărul îmbolnăvirilor este de 3 la mia de locuitori.

„Păstrarea distanţei de 1 m între elevi. Ne interesează să aducem cât mai mulți elevi la şcoală, dar în condiții de siguranță. Nu s-a schimbat durata unei ore. Se recomandă un echilibru pentru temele pentru acasă. Pauze dintre ore este de 5 minute.

Scenariul roşu se poate aplica numai dacă numărul îmbolnăvirilor este de 3 la mia de locuitori. Sunt 3 comune în care numărul de îmbolnăviri depășea 3 la mia de locuitori Șipote, Bivolari și Valea Lupului. Învățământul primar se va derula în funcție de ce date ne vor furniza DSP din fiecare școală și se va decide în funcție de resursele umane și personal nedidactic, fie că merg pe programul de dimineaţa, fie pe cel de după amiază.”, a transmis prof. dr. Genoveva Farcaș, inspectorul școlar general al județului Iași.

Echipamentele informatice intră în atribuția primăriilor

Prof. dr. Genoveva Farcaș a precizat în declarația de presă susținută miercuri, 2 septembrie, că tot ce înseamnă echipamente informatice, intra în atribuția primăriilor. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean s-a încercat atragerea de donații din partea companiilor IT.

Inspectorul a conchis prin a spune că este extrem de important ca elevii să se prezinte la școală. Acest lucru va fi facilitat de asigurarea tuturor condițiilor necesare.

„Tot ce înseamnă echipamente informatice intra în atribuția primăriilor care trebuie să identifice modul în care pot fi achiziționate aceste dispozitive. Noi la nivelul ISJ am încercat să atragem companii din IT care să doneze echipamente. O companie a donat pentru copiii din Românești și Erbiceni calculatoare. Este foarte important ca elevii să vină la şcoală. Încercam să asigurăm toate condițiile necesare respectiv echipamente și dezinfectante pentru ca toți elevii să înceapă pe data de 14 septembrie școala în cele mai bune condiții de siguranță.”, a conchis prof. dr. Genoveva Farcaș.

Scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor

Scenariul 1 Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de

învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor  normelor de protecţie

Scenariul 2 Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi

Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte

clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor

de protecţie

Scenariul 3 Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online