Inspectorii de la Apele Române au descoperit o conductă clandestină pe râul Nicolina. Toate deșeurile menajere ajungeau în apă – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 19 feb. 2024

O canalizare clandestină a băgat inspectorii de la Apele Române în alertă. Localnicii din zona Pod Galata au identificat-o, iar din aceasta se scurgeau deșeuri în râul Nicolina din Iași

Pe data de 15 februarie 2024, malul stâng al râului Galata a fost umplut de mizerie din cauza unei canalizări de la o gospodărie din zonă. Locul unde a fost incidentul este la 50 de metri de podul Galata, pe strada Cicoarei. Localnicii au mai observat gura de canalizare și în trecut, însă până acum nu s-a mai intervenit.

Inspectorii de la Apele Române au luat probe

Imediat după ce au preluat probele, canalizarea fost acoperită de angajații de la Apele Române

Cetățenii din zonă au observat că este ceva ciudat în ziua respectivă și au postat mai multe imagini pe rețelele de socializare. Imediat, și reprezentanții Apelor Române, și cei de la ApaVital și-au făcut prezența, luând probe de la fața locului. Râul Nicolina este singurul din România care curge de la sud spre nord și se varsă în râul Bahlui. Expunerea apei din râu, pe termen lung, la astfel de deșeuri poate fi extrem de nocivă pentru mediu. Specialiștii de la ApaVital și Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au luat probe de la fața locului, iar acum caută persoanele vinovate.

„Locuiesc în zonă și ies zilnic cu cățelul la plimbare pe malul râului. Am mai observat, în trecut, astfel de situații, însă mizerie, cum a fost acum, niciodată. Din câte am auzit pe la vecini, gura de canalizare ar fi de la o gospodărie din zonă, însă nimeni nu știe exact de la cine. Acum am văzut că au venit angajații de la ApaVital și au nivelat tot acolo, au acoperit și gura de canalizare. Asta este bine, cred că afecta apa din râu, iar la vară sigur ar fi fost probleme și cu mirosul”, povestește Florin, un localnic din zonă.

Din fericire, apa din râu nu a fost afectată, însă din rezultatele analizelor reiese că apa din scursă din canalizare conținea resturi menajere.

„În data de 15.02.2024, au fost prelevate probe de apă, în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, de către specialiștii de la Laboratorului de Calitatea Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din 3 secțiuni de prelevare, respectiv: gura evacuare ape uzate – mal stâng Nicolina (aval circa 50 m de pod Galata), râu Nicolina – amonte 25 m de gura evacuare și râu Nicolina – aval 25 m de gura de evacuare, urmărindu-se verificarea influenței evacuării asupra calității corpului de apă receptor.

Din rezultatele analizelor fizico-chimice efectuate nu s-a constatat alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale corpului de apă Nicolina, aval de gura de vărsare, identificată. Însă rezultatele analizelor fizico-chimice pe proba de apă prelevată din gura de evacuare indică prezența apelor uzate menajere neepurate”, au transmis reprezentanții A.B.A. Prut-Bârlad.

Se caută vinovatul

Imediat după ce au fost preluate probele, echipele au acoperit gaura cu saci de nisip pentru a împiedica viitoarele scurgeri. Totuși, vinovatul încă nu a fost identificat, iar cercetările continuă.

„Gura de vărsare, unde au fost identificate scurgeri de apă uzate menajere, a fost blocată provizoriu pentru a evita alte deversări și zona a fost igienizată. Inspectorii de specialitate din domeniul gospodăririi apelor din cadrul A.B.A Prut-Bârlad desfășoară verificări împreună cu reprezentanții autorităților locale, în vederea identificării deținătorilor instalațiilor de canalizare, controlul nefiind încă finalizat. Zona este supravegheată și monitorizată permanent de către reprezentații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași”, au încheiat reprezentanții A.B.A. Prut-Bârlad.

Reprezentații ApaVital au confirmat că nu le aparține canalizarea, iar cel mai probabil este de la o gospodărie din zonă.

„S-au efectuat verificări prin intermediul autolaboratorului dotat cu echipament video pentru inspecția reţelelor de canalizare. În urma acestor verificări s-a constatat că respectiva conductă nu aparține sistemului de canalizare gestionat de ApaVital”, a precizat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital.

Deșeurile care curgeau din canalizare încă nu au afectat apa din râul Nicolina din Iași, însă inspectorii de la Apele Române au găsit mai multe nereguli.