Inspectorii APIA au controlat 266 de fermieri din Iași, care au cerut subvenții în acest an. Verificările la fața locului continuă până la finalul lunii septembrie 2021
Un număr de 266 de fermieri din Iași, care au solicitat subvenții de la APIA în anul 2021, au fost verificați de inspectori. În eșantionul de control din acest an, au fost selectați pentru controlul la fața locului 313 fermieri, cu o suprafață de 32.747 de hectare
Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA),din Iași, au verificat până în prezent 266 de fermieri, din cei 313 selectați pentru controlul la fața locului. Potrivit specialiștilor din cadrul Instituției, nu au fost găsite nereguli în fermele controlate. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice, au fost controlați de specialiști. În ceea ce privește controlul prin teledetecție, respectiv imagini transmise prin satelit, din cei 245 de agricultori, care exploatează 2.500 de hectare, au fost verificați 187 de fermieri cu 1.880 de hectare. Fermierii sunt verificați până la finalul lunii septembrie 2021, potrivit APIA Iași. La jumătate lunii octombrie 2021, cei care au solicitat subvențiile, vor primi prima tranșă din sumele solicitate.
„Noi finalizăm controalele potrivit programului stabilit. După ce s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată verificăm o parte din fermierii care au solicitat subvenții. Noi vom finaliza controalele până când va fi virat avansul din subvențiile pentru anul 2021, pe data de 18 octombrie”, susține Sergiu Jităreanu, director al APIA Iași.
Fermierii din Iași au primit de la APIA subvenții în valoare de 60 de milioane de euro
În campania de depunere a cererilor unice la APIA, în anul 2021, derulată în perioada 2 martie- 30 iunie 2021, au fost înregistrate 18.000 de solicitări din partea fermierilor, pentru 280.000 de hectare. În ultimii ani a crescut suprafața pentru care se solicită subvențiile și a scăzut numărul solicitanților, ceea ce arată că tot mai mulți agricultori din Iași au comasat terenurile. În ceea ce privește plățile făcute de APIA către beneficiarii din județ, pentru anul de cerere 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 60 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au fost acordați fermierilor care exploatează terenuri agricole, care au depus cereri în schema unică de plată pe suprafață (SAPS). Pentru fiecare hectar au primit 100 de euro, subvenții de la Uniunea Europeană.
Crescătorii de bovine, din Iași, primesc ajutorul COVID-19 până la finalul anului
Alte sume pe care le vor primi fermierii din Iași sunt cele acordate pentru fermele cu bovine. Crescătorii din Iași au depus 2.141 de cereri, în schema pentru ajutor COVID-19, pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Specialiștii susțin ca sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic.