Inspectorii Agenției Județene în Zootehnie verifică fermierii din Iași care au cerut sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Ieșenii găsiți cu nereguli riscă excluderea de la plata subvenției
Inspectorii Agenției Județene în Zootehnie au demarat controalele la fermierii din Iași care vor sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) de la APIA pentru anul de cerere 2020. Verificările din cele câteva zeci de ferme vor fi efectuate la fața locului, iar crescătorii de ovine, caprine sau bovine vor fi notificați cu 15 zile înaintea controlului
Inspectorii Agenției Județene în Zootehnie au demarat controalele la fermierii din Iași care vor sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) de la APIA pentru anul de cerere 2020. Crescătorii de ovine/caprine și bovine care solicită ajutoare național tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic vor primi subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) doar dacă respectă o serie de obligații în ceea ce privește animalele pe care le dețin, dar și în timpul controalelor efectuate de specialiștii și inspectorii Agenției Județene în Zootehnie.
Fermierii din Iași care nu respectă mai multe condiții în momentul controlului efectuat de inspectorii Agenției Județene în Zootehnie riscă excluderea de la plată
Inspectorii vor verifica o serie de documente pe care crescătorii de ovine, caprine sau bovine selectate în eșantionul de control trebuie să le aibă. Astfel, animalele trebuie înregistrate în Registrul Individual al Exploatației (RIE) și trebuie să existe date referitoare la exploatație, la animalele din exploatație, codul unic de identificare al animalului, dar și date despre animalul nou-intrat în exploatație sau care părăsește exploatația. În total vor fi controlate exploatații cu un număr de 1.870 de ovine, caprine și bovine pentru care s-au solicitat subvențiile APIA, respectiv sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) .
Tinerii fermieri din Iași primesc subvenții mai mari în anul 2020 pentru terenurile agricole exploatate
Fermierii vor primi avansul din această sumă acordată în cadrul SAPS care în anul 2020 este de 69,1166 euro la hectar. O altă schemă de plată în cadrul căreia primesc fermierii subvenții anul acesta este plata redistributivă. Pentru primul interval, respectiv 1-5 hectare, cuantumul este de 5 euro la hectar, iar avansul va fi de 3,5 euro la hectar. Pentru al doilea interval, între 5 și 30 de hectare, agricultorii vor încasa 33,672 euro în avans, din suma totală de 48,1053 euro la hectar. Plata pentru înverzire are un cuantum de 57,8245 euro la hectar, iar avansul reprezintă 40,477 euro la hectar.
Fermierii din Iași au încasat drept subvenții de la APIA pentru anul de cerere 2019 suma de 70 de milioane de euro
Plata pentru tinerii fermieri este de 36,6119 euro la hectar, în anul 2020, adică 25,628 de euro la hectar în avans. Suma care va fi plătită tinerilor fermieri pentru campania de plăți APIA 2020 este mai mare cu aproape 6 euro la hectar comparativ cu cea acordată în anul 2019. Această schemă de plată este singura care a înregistrat o creștere, celelalte scheme fiind reduse față de anul 2019.
Avansul se va achita fermierilor în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2020. În campania APIA 2020 au depus cererile de plată aproximativ 20.000 de fermieri care exploatează 280.000 de hectare.
APIA Iași efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru luna iunie 2020
Fermierii din Iași vor primi subvenții APIA pentru sectorul zootehnic până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, în această perioadă, APIA efectuează plata privind ameliorarea raselor de animale. Suma totală autorizată la plată la nivelul județului Iași este de peste 80.000 de lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 8 solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.