Inspectoratul Școlar Județean Iași a făcut anunțul special legat de vaccinarea elevilor și a liceenilor! Mii și mii de părinți au primit documentul care decide totul
Mii și mii de părinți au primit, zilele acestea, de la Inspectoratul Școlar Județean Iași un document special. Este vorba despre un chestionar al Ministerului Sănătății prin care, doar pentru copii care au implinit 12 ani, aceștia își pot exprima intenția referitoare la vaccinarea elevilor minori. Astfel, săptămâna aceasta se centralizează aceste date pentru ca, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, să se organizeze, în școlile din județ, vaccinarea elevilor care au împlinit 12 ani
Stare de confuzie în rândul a mii și mii de părinți din județul Iași! Mulți dintre aceștia, în special cei care au micuți la grădiniță sau în clasele primare (cu vârste sub 12 ani), au înțeles că trebuie să-i vaccineze. În acest context, oficialii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au intervenit, clarificând situația. Concret, este vorba despre un chestionar al Ministerului Sănătății (MS) prin care, doar pentru copiii care au implinit 12 ani, părinții își pot exprima intenția referitoare la vaccinarea elevilor minori. Și aici este vorba doar pentru cei la care este posibil acest lucru, totul în acord cu prevederile în vigoare. Pe de altă parte, săptămâna aceasta se centralizează aceste date pentru ca, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP), să se organizeze, în școlile din județ, vaccinarea elevilor care au împlinit 12 ani.
„Pe 27 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean Iași a transmis în școli chestionarul Ministerului Sănătății prin care părinții elevilor care au împlinit 12 ani își pot exprima intenția referitoare la vaccinarea elevilor minori pentru care aceasta este posibilă în acord cu prevederile în vigoare. În această săptămână se centralizează aceste date pentru ca, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, să se organizeze, în școlile din județul Iași vaccinarea elevilor care au împlinit 12 ani”, au precizat reprezentanții ISJ Iași.
Ministerul Educației: „Chestionarul nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării!”
De reliefat că, începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul a fost diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
„Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării. Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile Ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică chestionarele completate de către părinți/tutori legali”, arată oficialii Ministerului Educației.
În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului! Scopul completarii chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică. Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic.
În 49 de unități de învățământ preuniversitar din județul Iași (la 4 ctombrie 2021) sunt clase în care orele au loc în format on-line pe fondul infectărilor în rândul populației școlare cu COVID-19
În 49 de unități de învățământ preuniversitar din județul Iași (la 4 ctombrie 2021) sunt clase care orele au loc în format on-line pe fondul infectărilor în rândul populației școlare cu COVID-19. În plus, tot la această dată, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” (ambele din Municipiul Iași), toate cursurile au intrat în format on-line. Acest lucru este posibil, în baza unei decizii a Ministerului Sănătății, atunci când în jumătate din clase sunt cazuri de infectare cu COVID-19, se trece automat la această formă de predare. Acum câteva zile, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu a anunțat că, inclusiv după o incidență de 6 la mie a infectărilor cu noul coronavirus, unitățile de învățământ preuniversitar nu rămân deschise.