Însfârșit sau în sfârșit, cum se scrie corect? Iată care sunt explicațiile

de: Bianca
15:06, 04 dec. 2024

Deși „însfârșit” sau „în sfârșit” sunt două expresii despre care putem spune că se aseamănă foarte mult în limba română, una dintre forma este greșilă din punct de vedere gramatical. Această confuzie este una destul de frecventă, iar utilizarea lor incorectă poate genera greșeli gramaticale care afectează claritatea mesajului transmis prin scris.

Limba română este complexă, iar erorile de vorbire apar frecvent chiar și rândul vorbitorilor nativi și educați. Este important pentru noi să ne reamintim frevent formele corecte și explicațiile aferente diferitelor greșeli gramaticale din limba română, astfel evităm să preluăm și să perpetuăm greșeli, atât de frecvent utilizate, încât par a fi „normalitate”.

Însfârșit sau în sfârșit, cum se scrie corect

Limba română, la fel ca orice altă limbă, are regulile sale gramaticale și ortografice care ne ajută să comunicăm clar și corect. Cu toate acestea, există numeroase greșeli frecvente care apar în scris sau în vorbire, iar una dintre acestea este confuzia dintre formele „însfârșit” și „în sfârșit”. Haideți să analizăm care este forma corectă, de ce se face această greșeală și cum să o evităm. O altă greșeală frecvent întâlnită este și folosirea formei creăm în loc de creem.

Cuvântul corect în limba română este „în sfârșit”, fiind o expresie formată din prepoziția „în” și substantivul „sfârșit”. Aceasta are sensul de „în cele din urmă” sau „după un timp îndelungat”.

Forma „însfârșit” este rezultatul scrierii greșite a celor două cuvinte ca un singur cuvânt. Aceasta poate apărea din cauza pronunției rapide, care face ca expresia să fie percepută ca un tot unitar. Cu toate acestea, în limba română, „însfârșit” nu există ca termen acceptat.

Există câteva motive principale pentru această greșeală: pronunția grăbită, atunci când vorbim rapid, sunetul „în” și cuvântul „sfârșit” se contopesc, dând impresia unui singur cuvânt.

Lipsa de cunoștințe gramaticale, mulți oameni nu realizează că expresia este formată din două cuvinte separate. Influența altor greșeli similare, confuzia dintre scrierea corectă și cea greșită este susținută de tendința de a uni alte expresii (ex.: „de o dată” în loc de „deodată”). O metodă eficientă de a învăța forma corectă este prin repetiție. Folosiți expresia în propoziții diferite pentru a vă obișnui cu scrierea corectă.

Greșeli gramaticale în vorbirea curentă

Atunci când nu ai un bun background comunicațional, confuzia între „care” și „pe care” este foarte ușor de făcut. Nu puține sunt aparițiile TV ale oamenilor influenți și notabili, dar care dau cu nuca în perete la fiecare „pe care”. „Se întâmplă și pe la case mai mari” nu e o scuză.

Nimic nu ar trebui să scuze practicile proaste ale limbii române. În loc să cauți sinonime pentru a evita cuvintele, acomodează-te cu cele două forme ale pronumelui relativ.  Deși „care” în loc de „pe care” este vedeta show-ului în materie de vorbire incorectă, din exces de zel, oamenii tind să folosească și varianta inversată. O altă confuzie apare și în alegerea formei corecte dintre maieu sau maiou.

„Datorită” și „din cauza” sunt doi poli opuși. Cu toate astea, mulți oameni tind să facă o confuzie între cele două sintagme. Datorită exprimă situații/ urmări pozitive și este o prepoziție a cazului dativ. Din cauză exprimă situații/consecințe negative și este o locuțiune prepozițională, specifică doar cazului genitiv.

„Într-adevăr” este o locuțiune adverbială, adică reprezintă un grup de cuvinte cu înțeles unitar și se comportă, din punct de vedere gramatical, ca un adverb. De aceea, atunci când îl scrii este neapărată nevoie să îi pui cratimă.

Un alt lucru esențial în folosirea adverbului la începutul propozițiilor este însoțirea lui cu o virgulă. Greșelile gramaticale, cum este confuzia între „însfârșit” sau „în sfârșit”, apar frecvent, însă ele pot fi evitate printr-o mai bună înțelegere a regulilor limbii române.