Înșelătorie printr-un simplu apel telefonic! Cum pot escrocii să-ți fure datele și cum te poți proteja
A apărut un nou tip de înșelătorie care face multe victime. Escrocii îți pot lua datele prin intermediul unui simplu apel telefonic. În cazul în care primești un apel suspect, este mai bine să închizi și să contactezi compania direct.
Pentru evitarea apelurilor nedorite, e recomandat să activezi funcțiile de blocare ale telefonului. Dacă este vorba despre conturile online, mai ales pe rețelele sociale, poți activa funcția de autentificare cu doi factori.
Un nou tip de înșelătorie
Hoții apelează la un tip de fraudă numit vishing, prin care încearcă să obțină, prin intermediul apelurilor, informații personale și financiare. „Escrocheria cu dublu apel” presupune folosirea de către infractori, a codurilor de securitate trimise prin SMS. În acest fel, pot fi accesate profilurile online sau conturile bancare ale persoanelor care cad în capcană.
De curând, a apărut o metodă prin care infractorii pretind că sunt angajații unei companii sau instituții. Victimele sunt sunate și anunțate că tarifele sau condițiile de serviciu vor fi modificate, iar prețul va fi îmbunătățit și vor primi un nou router pentru a îmbunătăți conexiunea Wi-Fi.
În timpul apelului, escrocii solicită un cod de securitate pentru a putea duce la sfârșit această „schimbare”. De asemenea, mai are loc și un al doilea apel prin care escrocii cer același cod de acces primit prin SMS, care îi ajută să pătrundă în conturile victimelor. Companiile reale nu vor solicita niciodată codurile prin telefon. Acestea amintesc, de altfel, de faptul că orice schimbare a condițiilor din contract trebuie să fie comunicată în scris, cu minimum 30 de zile înainte.
Cum te poți proteja de fraude
Frauda numită „vishing” se extinde și la marii operatori de telefonie, cum ar fi Vodafone și Orange. Apelurile telefonice, email-urile și SMS-urile sunt folosite de infractori pentru păcălirea victimelor. Este important să iei măsuri pentru a nu ajunge victima unor asemenea fraude. Dacă primești un apel prin care îți sunt solicitate informații sensibile sau orice cod de securitate pe care îl primești prin SMS.
Poți activa funcții de securitate pe telefon, precum alerte pentru apeluri spam, dar și verificarea numerelor necunoscute pe platformele online înainte de a răspunde, precum ListaSpam.com, notează romaniatv.net. În general, în timpul oricărui apel telefonic, nu trebuie să împărtășești informații bancare sau personale. Companiile legitime nu vor solicita asemenea date printr-un apel.