INS anunță o scădere record a PIB-ului României
Institutul Național de Statistică (INS) anunță vineri, 13 noiembrie, o scădere record a Produsului Intern Brut (PIB) al României. Economia României a înregistrat în trimestrul trei al anului o scădere de 6% faţă de perioada similară din 2019, dar a crescut cu 5,6% faţă de trimestrul al doilea.
Ajustat sezonier, Produsul Intern Brut s-a diminuat cu 4,6% în perioada ianuarie-septembrie.
La nivel trimestrial, ritmul de scădere s-a temperat în august-septembrie, după ce în trimestrul al doilea Produsul Intern Brut înregistrase un minus de 10%, faţă de intervalul similar din 2019. România a început anul pe creştere şi a încheiat primul trimestrul cu o creştere economică de 2,4% pe serie brută, faţă de perioada similară din anul anterior.
Creștere față de trimestrul al doilea
Raportat la datele din trimestrul al doilea al acestui an, în trimestrul al treilea economia a avut o creştere de 5,6%. Avansul vine după ce în trimestrul doi al anului PIB-ul a căzut cu 12%, faţă de trimestrul 1 2020.
Potrivit previziunilor Guvernului, în acest an România va avea o cădere economică de 3,8%, urmată de o creştere de 4,9% în 2021.
Ultima estimare a Comisiei Europene merge pe o scădere de 5,2% în acest an şi pe o creştere de doar 3,3% în anul ce vine.
Estimările, afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă
„Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.
Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, potrivit datelor INS.
Scădere de 6% față de anul trecut
Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, economia României în trimestrul III 2020 a înregistrat o scădere cu 6%. În perioada ianuarie-septembrie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 5,1%.
Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2020, publicată în comunicatul de presă din 9 octombrie 2020. Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%.
Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.
Explozie a creditării: Cel mai mare nivel din 1990!
La nouă luni din 2020, soldul creditului neguvernamental total s-a majorat cu 5.2% an/an, dat fiind că incidența pandemiei a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice.
Se evidențiază creșterea creditului neguvernamental denominat în RON cu 7.5% an/an în medie: componentele populație și companii au urcat cu 12% an/an, respectiv 1.2% an/an. Totodată, soldul creditului neguvernamental în valută a consemnat un avans de 0.7% an/an la nouă luni: majorarea componentei companii cu 7.2% an/an a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul populație cu 8.5% an/an.
În abordarea alternativă, creditul acordat populației a consemnat un avans de 3.9% ytd la 148.6 miliarde RON în primele nouă luni din 2020,pe fondul mix-ului relaxat de politici economice (nivelul redus al costurilor reale de finanțare, continuarea programului Prima Casă/Noua Casă și majorarea veniturilor).
Totodată, creditarea companiilor a crescut cu 3.5% ytd la 128.9 miliarde RON la nouă luni, pe fondul lansării programului IMM Invest. La final de septembrie creditul în RON reprezenta 68.6% din totalul creditului neguvernamental, cea mai ridicată pondere din anii 1990.