Înmormântarea cu onoruri militare nu va mai avea loc pentru toţi poliţiştii, jandarmii şi pompierii care mor în misiune

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:31, 16 mart. 2021

Deputatul Partidului Social Democrat, Alexandra Huțu, a publicat o hotărâre a Ministerului Afacerilor Interne prin care se menţionează faptul că nu toți polițiștii, jandarmii și pompierii, care își pierd viața în misiune, vor fi înmormânați cu onoruri militare.

Acordarea onorului militar va fi hotărâtă de către o comisie formată din ofițeri de comandă din structurile MAI, care vor judeca viața și faptele celui care a murit.

Forţele de ordine care îşi pierd viaţa în misiune nu vor fi înmormântate cu onoruri militare

Lucian Bode, ministrul de Interne, a emis un ordin prin care nu toţi poliţiştii, jandarmii şi pompierii care decedează în timpul unei misiuni nu vor fi înmormântaţi cu onoruri militare. Comisia va analiza viaţa forţelor de ordine şi după se va aproba cererea de înhumare cu onoruri militare. Aceasta comisie trebuie sesizata cu 48 de ore înainte de a fi îngropată persoana.

”Incredibil! Polițiștii, jandarmii și pompierii care își pierd viața în misiune nu vor mai fi înmormântați cu onoruri militare! Ministrul de Interne Lucian Bode a emis un ordin cel puțin revoltător, potrivit căruia polițiștii, jandarmii și pompierii care își pierd viața în misiune nu vor mai fi înmormântați cu onoruri militare!

Ordinul 31 publicat în 25 februarie 2021 prevede constituirea unei Comisii care să analizeze viața polițiștilor și a pompierilor, înainte ca aceasta să aprobe, cu unanimitate de voturi, cererea de înhumare cu onoruri militare. Condițiile lasă loc de abuzuri, conținând sintagme gen „suspiciuni rezonabile” cu privire la conduita decedatului. Mai mult, Comisia trebuie sesizată de familie cu cel puțin 48 de ore înainte de înmormântare, ceea ce face aproape imposibilă avizarea cererii în timp util, mai ales dacă se întâmplă să fie și zile de weekend. Mai mult, Comisia este formată din ofițeri de comandă din diferite structuri ale MAI, precum Poliția, Jandarmeria și Direcția de Protecție Internă (fosta UM 0215), și nicidecum din magistrați care să stabilească vinovăția decedatului!”, scrie deputatul PSD.

Actriţa Draga Olteanu Matei a fost înmormântată cu onoruri militare

22 noiembrie 2020, zi de doliu pentru România. Actriţa Draga Olteanu Matei a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântată alături de soţul sau la Cimitirul Eternitatea.

În acea duminică, la ora 9.30, cortegiul funerar a ajuns pe Platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ unde a fost oficial serviciul religios şi a fost acordat onorul militar. Marea actriţa a fost înmormântată lângă soţul sau Ionel Matei, care a decedat în anul 2014.

Cum a murit Draga Olteanu Matei

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași a explicat felul în care marea actriţa a încetat din viaţă. Aceasta a menţionat ca pe tot parcursul internării, starea de sănătate a Dragei Olteanu Matei a fost una gravă. Aceasta a fost ţinută la Terapie Intensivă, sedata şi intubata. În cele din urmă, din păcate, inima acesteia a cedat iar în pofida eforturilor mari depuse de medici, viaţa artistei nu a mai putut fi salvată.

„Pacienta era la Terapie Intensivă susţinută hemodinamic şi respirator unde a avut o evoluţie nefavorabilă. Inima actriţei a încetat să mai bată. Pe tot parcursul internării starea ei de sănătate s-a menţinut critica, au fost depuse eforturi considerabile a fost intubata, ventilata mecanic, sedată, susţinută din punct de vedere al funcţiilor vedare. Fiind vorba de 87 de ani de boli cardiovasculare şi endocrine, evoluţia a fost, din păcate, una nefavorabilă. Evident, echipa medicală suferă când pierde fiecare pacient. Cu atât mai mult când este vorba despre o mare personalitate a României. A fost transferată de la UPU Piatra Neamţ. A fost de la început o pacientă într-o stare gravă care avea nevoie de o intervenţie gastro. La doamna nu a existat suspiciunea unei infectări cu COVID-19. A fost negativ la momentul internării“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.