Inițiativă inedită la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași! Mamele care au născut prematur au confecționat păpuși care imită îmbrățișarea maternă: „Fiind îndelung spitalizați, nu pot crește în brațe la mamele lor”

de: Marinela CHIHAI 
02:00, 14 nov. 2024

Inițiativă inedită la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, care este celebrată anual în data de 17 noiembrie, unitatea medicală, în colaborare cu Asociația Arnis, a adus împreună mamele din Maternitate, care au creat păpuși speciale pentru nou-născuții prematuri. Păpușile simbolizează îmbrățișările și susținerea de care acești micuți luptători au nevoie în primele zile de viață.

Mamele care au născut prematur confecționează păpuși pentru copiii lor

Pe 13 noiembrie, mamele de la Spitalul „Cuza Vodă” care au născut prematur au creat păpuși pentru micuții lor. Acțiunea a avut loc în cadrul Asociației Arnis, un ONG din România care are misiunea de a îmbunătăţi sănătatea nou-născuților îndelung spitalizați, prin proiecte de prevenţie, informare şi educare.

„Această acțiune am demarat-o cu sprijinul celor de la Arnis, care de multe ori ne-au fost alături. Din punct de vedere al îngrijirilor acordate unui prematur, pe lângă partea medicală, trebuie pus accent și pe partea afectivă. Un copil, ca să crească, pe lângă tot ce mai oferim noi ca și susținere a funcțiilor vitale, are nevoie de dragoste, de lumină, căldură. Fiind îndelung spitalizați, nu pot crește în brațe la mamele lor, astfel, se apelează la alte variante: facem cuiburi să stea ghemuiți, aceste păpușele pe care le lucrează mămicile încercând să imite poziția intrauterină. Contează, în primul rând, și pentru psihicul mamelor. Se implică în mod activ la îngrijirea copilului, pe lângă a-l mângâia. Având acea păpușică, bineînțeles, sterilizată, făcută de mâinile ei și puse în incubator lângă copilul ei, altfel sunt stimulați. Tot ce se face pentru un prematur contează, nu vorbesc acum de perfuziile pe care le punem noi, ci de vocea mamei, o atingere fină – contează extrem de mult”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, medic neonatolog la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.

Scopul Asociației ARNIS este de a oferi sprijin emoțional și confort copiilor născuți prematur, creând o legătură simbolică între mame și micuți chiar și atunci când sunt separați de incubatoare.

„Campania «Îmbrățișează un Prematur» vine din cadrul Asociației Arnis. Sunt voluntar. Și eu sunt mamă de prematur, am născut o fetiță la 34 de săptămâni și atunci am vrut să devin un exemplu pentru mămicile de aici. Am vrut să aibă puterea și toată dragostea pentru a putea copiii să lupte, și să aibă credința că lupta lor nu este ușoară, dar poate aduce mari succese. Proiectul este de a susține mămicile prin poveștile noastre, a copiilor care au reușit să se dezvolte, și prin a le da sfaturi, prin a încuraja că este important să asculte sfaturile medicilor, căci ei sunt cei mai în măsură și cunosc foarte bine activitățile și ce trebuie făcut și după spitalizare, nu doar în cadrul spitalului. Acest proiect este implementat în 10 spitale din România”, a menționat Veronica Polak, voluntar la Asociația Arnis.

Mamele prematurilor din Iași creează păpuși pentru a alina micuții în incubatoare

Prin crearea păpușilor speciale, mamele au ocazia să își exprime iubirea și să contribuie direct la bunăstarea copiilor, iar bebelușii beneficiază de un ambient care le oferă căldură și alinare.

„Păpușile pe care le facem vin să sprijine acei micuți în incubator prin atingerile care îi fac să se simtă ca în burta mămicii, crezând că aceste obiecte mici sunt, poate, cordonul ombilical, poate atingerile mamei și, atunci, chiar dacă mămicile nu pot să stea spitalizate mult timp, prezența păpușii în incubator le va da putere și îi va face ca aceștia să se recupereze cât mai repede și să meargă acasă. Am venit aici să facem păpuși cu mămicile, dar avem și păpuși gata făcute de către voluntari. Au fost brodate pentru a aduce speranță în acest cumul de emoții, chiar dacă sunt mici, 500 grame, nu contează gramajul, contează că ei au speranță și noi trebuie să credem în ei”, a specificat Veronica Polak.

Pentru mamele care aduc pe lume copii prematuri, experiența este una plină de provocări emoționale și de o intensitate aparte. Nașterea unui copil înainte de termen aduce cu sine îngrijorări și temeri profunde, dar și o nevoie puternică de a fi aproape, de a-i oferi confort și siguranță micuțului care luptă pentru fiecare zi.

„Am născut un băiețel prin cezariană. Aveam rupte membranele, a suferit o infecție uterul și medicul a decis că trebuie să nasc prematur. Acum, copilul meu este bine, astăzi este fără masca de oxigen. Este un luptător. Simt o bucurie să văd că sunt și alte mămici alături și pot să împărtășesc lucrul ăsta, pot să mă deschid, să învăț lucruri. În plus, îmi dă și putere. Mi se pare o idee foarte drăguță, sper ca păpușa să fie cu el și să-l încurajeze, să îi dea mai multă putere, curaj”, a comentat Daniela Alexandra Tataru, o mămică care a născut prematur.

De asemenea, pe lângă faptul că mămicile care au născut prematur au confecționat păpuși, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, duminică, 17 noiembrie, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, Primăria Municipiului Iași și Palatul Culturii vor fi iluminate în culoarea mov, aceasta reprezentând culoarea prematurității.