Muschi cardiac crescut in laborator: Operatia in premiera care ne scapa de transplantul de inima
Inima crescuta in laborator. Luni, cercetătorii de la Universitatea japoneză Osaka au anunțat finalizarea cu succes a unui prim transplant de inimă de acest fel.
În loc să înlocuiască întreaga inimă a pacientului cu un organ nou, acești cercetători au plasat foi degradabile care conțin celule ale mușchilor cardiaci pe zonele deteriorate ale inimii – și dacă procedura are efectul dorit, în cele din urmă ar putea elimina nevoia unor transplanturi cardiace întregi.
Pentru a crește celulele musculare cardiace, echipa a început cu celule stem pluripotente induse (iPS). Acestea sunt celule stem pe care cercetătorii le creează luând celulele adulților – adesea de pe piele sau din sânge – și reprogramându-le în starea lor pluripotentă embrionară.
În acel moment, cercetătorii pot coaxa celulele iSP pentru a deveni orice fel de celulă ar dori. În cazul acestui studiu japonez, cercetătorii au creat celule musculare cardiace din celulele iSP înainte de a le plasa in zonele in care muschiul cardiac al pacientului era degradat.
Pacientul care a primit transplantul suferă de cardiomiopatie ischemică, o afecțiune în care inima unei persoane are probleme de pompare, deoarece mușchii ei nu primesc suficient sânge.
Inima crescuta in laborator
În cazuri grave, starea poate necesita un transplant de inimă, dar echipa de la Universitatea Osaka speră că celulele musculare din zonele in care muschiul cardiac al pacientului era degradat vor secreta o proteină care ajută la regenerarea vaselor de sânge, îmbunătățind astfel funcția cardiacă a pacientului.
Cercetătorii intenționează să monitorizeze pacientul pentru anul următor și speră să efectueze aceeași procedură asupra altor nouă persoane care suferă de aceeași afecțiune în următorii trei ani.
Dacă totul merge bine, procedura ar putea deveni o alternativă mult necesară la transplanturile de inimă – nu numai că este mai ușor să obțineți celule iPS decât să găsească o inimă donatoare adecvată, dar sistemul imunitar al unui destinatar este mai probabil să tolereze celulele decât un nou organ.
„Sper că (transplantul) va deveni o tehnologie medicală care va salva cât mai multe persoane, deoarece am văzut multe vieți pe care nu le-am putut salva”, a declarat cercetătorul Yoshiki Sawa la o conferință de presă, potrivit Japan Times.