Îngrijirea orhideei în perioada de repaus

de: BZI.ro
09:00, 07 oct. 2024

Dacă ați privit cu groază cum orhideea dumneavoastră își pierde încet florile, nu sunteți singurul. Mulți părinți de plante cred că odată ce florile cad, orhideea moare. Din fericire, nu este adevărat. Odată ce orhideele își pierd florile, acestea intră în repausul vegetativ, practic orhideea se odihnește pentru a reveni în forță în următorul sezon. La fel cum arborii își pierd frunzele toamna când intră în repausul vegetativ, așa și orhideele noastre își pierd florile delicate.

Deși orhideea nu produce flori în perioada de repaus vegetativ, îngrijirea ei este la fel de importantă ca în perioada de creștere activă.

Sfaturi de îngrijire în perioada de repaus

E posibil să aveți impresia că udarea devine irelevantă în această perioadă, dar vă înșelați. Este important să realizați udarea plantelor regulat, mai rar, ce-i drept, dar trebuie să aveți grijă ca rădăcinile să fie verzui. Dacă acestea devin argintii-sedefii, este semnul clar că orhideea dumneavoastră are nevoie de apă. Se recomandă udarea prin scufundare.

Orhideele dormante încă au nevoie de nutrienți; desigur, nevoia scade comparativ cu perioada în care este înflorită. Totuși, fertilizarea orhideelor e esențială pentru reînflorire. Desigur, aceasta nu trebuie făcută în exces. Pentru o reînflorire optimă, este indicat să folosiți îngrășământ de orhidee de tipul NT sau AMN, conform informațiilor de pe ambalaj sau din descrierea produsului. Se pot utiliza îngrășăminte organice, care nu conțin azot (N) sau care au un conținut redus, o dată pe lună. Este ideal să folosiți un ingrasamant de orhidee profesional, care are în compoziția sa elemente nutritive echilibrate.

Este de asemenea important ca orhideele să beneficieze de suficientă lumină indirectă. Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 18 °C și 23 °C în această perioadă.

Odată ce florile au căzut, trebuie să îndepărtați pedunculul (tija) folosind o foarfecă floristică ascuțită și dezinfectată în prealabil.

Replantarea/Transplantarea orhideelor

Odată ce ați observat că orhideea dumneavoastră are nevoie de transplantare, este important ca, cu o zi înainte de transplantare, să udați bine planta. Acest lucru va ajuta planta să facă față stresului replantării. Folosiți mănuși și ustensile ascuțite dezinfectate pentru a evita răspândirea bolilor sau a dăunătorilor de orice fel.

Scoateți cu grijă orhideea din ghiveci. Evitați să trageți de o singură frunză, pentru că aceasta se poate rupe. Desprindeți ușor rădăcinile și îndepărtați substratul/scoarța de pe acestea. Folosiți foarfeca pentru a îndepărta rădăcinile uscate sau putrezite și orice alt segment din plantă care pare depreciat. Noul ghiveci trebuie să fie cu 2-4 cm mai mare decât cel actual și trebuie sa fie dezinfectat. De asemenea, este ideal să alegeți un recipient transparent, care prezintă orificii de drenaj pentru a facilita eliminarea apei în exces.

Puneți un strat de substrat profesional pentru orhidee și apoi așezați planta. Adăugați substrat în jurul plantei până când rădăcinile sunt complet acoperite. Apăsați ușor substratul de la suprafață astfel încât planta să fie “ancorată” și să aibă o poziție cât mai bună în ghiveciul nou.

Udați bine orhideea transplantată și eliminați excesul de apă din farfuria ghiveciului. Asigurați-vă că amplasați planta într-o zonă în care să beneficieze de lumină indirectă și udați-o regulat, când rădăcinile devin sidefii. Cele mai multe orhidei au nevoie de transplantare o dată pe an sau la doi ani.

Sursa foto: Botanistii.ro