Ingredientele perfecte pentru un grătar cu prietenii
Acum că a venit sezonul cald și vremea începe să fie blândă cu noi, începe și sezonul în care oamenii își adună familia și prietenii pentru a merge la grătar.
Fie că e vorba de sărbătorile de Paște, ziua de naștere sau pur și simplu pentru că este weekend, un grătar bun cu prietenii la final de săptămână poate fi tot ce aveai nevoie. Unde mai pui că urmează 1 mai, zi recunoscută pentru fumul de la toate grătarele, micii care sfârâie și oamenii care sunt relaxați și fericiți.
Înainte de a trece la articol, în care vom discuta care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru un grătar perfect și vom face câteva sugestii referitoare la ce ai putea încerca anul acesta, trebuie să menționăm că, dacă vei merge la grătare în aer liber, este foarte important să fie un spațiu amenajat special pentru asta.
Să nu distrugeți nici iarba și nici locurile în care stați și, foarte important, să aduni toate gunoaiele și să le arunci după aceea la tomberon și nu pe marginea drumului sau în zonele verzi. Cu toții trebuie să ne bucurăm de aceste spații și de căldură și nici ție nu ți-ar plăcea dacă ai ieși la o plimbare cu familia și ar trebui să-ți faci loc printre peturi și pungi de plastic. Dacă ai copii mici, e la fel de important să ai grijă unde aruncă ambalaje și să îi educi de mici în acest sens.
Un ultim sfat este legat de foc: să nu pleci niciodată până nu te asiguri că focul este complet stins și că nu mai are șanse de a se reaprinde. Ar fi mare păcat dacă s-ar isca un mic incendiu sau dacă animalele ar trece mai apoi prin zonă și s-ar arde din cauza focului care încă mocnea.
Acum că am stabilit toate aceste bune practici, putem trece la lista pe care am pregătit-o pentru tine, cu ingrediente cunoscute pentru grătar și cu câteva pe care poate le încerci anul acesta:
- Mici
Micii nu pot să lipsească de la un grătar românesc și e foarte bine, pentru că sunt gustoși și nu se usucă pe grătar. Probabil că știi deja că cel mai bine merg cu bere și cu muștar, nu mai e nevoie să-ți spunem noi asta.
Totuși, anul acesta poți încerca să iei micii de la o carmangerie sau de la un producător local, pentru că vei avea parte de un gust foarte bun și interesant. Mai mult, poți să-ți faci și tu acasă micii, în funcție de propriile gusturi, pentru că sunt foarte ușor de făcut.
- Carne de pasăre
Știm că de cele mai multe ori vrei să cumperi carne de porc pentru grătar și înțelegem de ce. Carnea de porc are o anumită grăsime care-i permite să rămână fragedă și care, odată topită, dă un gust foarte bun cărnii. Dar dincolo de mușchiuleț sau de ceafă, poate încerci și carnea de pasăre.
Poate fi vorba și de pui, curcan sau rață. Carnea de pasăre e slabă în calorii, poți mânca mai multă pentru că nu e la fel de grea la stomac și, partea foarte bună este că dacă rămâne carne, o poți lua acasă și refolosi foarte ușor în salate, lipii și sandvișuri a doua și a treia zi.
Mai ales dacă ai copii, carnea de pui va fi o alegere foarte bună, pentru că mereu este pe gustul lor. Poți opta pentru piept de pui (mai ales dacă, de exemplu, cineva urmează un regim alimentar) sau pentru pulpe inferioare, care sunt mai gustoase, pentru că au mai multă grăsime. La fel de bine poți opta pentru aripioare sau copănele. Condimentează carnea bine, mai ales pieptul de pui și ideal ar fi să stea puțin și la baiț, ca să prindă arome, mai ales că nu are atât de multă grăsime care să-i dea gust. Poți să pui sare, piper, usturoi granulat, boia de ardei iute sau dulce și orice îți mai place. Doar să fii atent, pentru că prea multe condimente vor lua din gustul cărnii.
- Legume
Chiar dacă de obicei faci o salată la grătar, legumele pe grătar sunt la fel de gustoase, pentru că vor căpăta acel gust afumat care ne place atât de mult.
Printre cele mai populare legume sunt vinetele și dovleceii, pe care le feliezi cât de mare vrei și peste care pui sare doar atunci când le pui pe grătar, ca să nu lase apă prea multă. Poți opta și clasic, pentru ceapa pe grătar sau pentru feliile de cartofi care vor imita foarte bine cartofii în rolă sau pe plită pe care îi mâncai în copilărie.
Un alt fel pe care îl poți încerca sunt ciupercile pe grătar peste care, când sunt aproape gata, pui ce fel de brânză dorești. Brânza se va topi și gustul va fi extraordinar. Nu în ultimul rând, mai ales pentru vară, poți opta pentru porumb la grătar, preferatul multora dintre noi.
Nu uita de voia bună și de a face curățenie în urma voastră și ai toate ingredientele pentru un grătar perfect!