Înghețată de casă ca la bunica: Cel mai savuros desert pentru această vară
Pentru mulți dintre noi vara are gustul înghețatei pe care o prepara bunica atunci când mergeam în vacanță la ea. După o zi toridă petrecută afară, bunica ne așteptă cu o înghețată de ciocolată extraordinară.
Acest desert răcoritor îi ieșea întotdeauna extraordinar bunicii, iar gustul nu se poate compara nici cu acum ce se poate găsi în comerț.
Când făcea înghețata de ciocolată, bunica avea un secret al ei. Când era gata, punea crema în congelator și o amesteca destul de des pentru a sparge cristalele de gheață.
Înghețată de casă ca la bunica: Ingredientele unui gust savuros
Ingredientele pe care folosea bunica pentru înghețată erau 200 gr de lapte condensat și 500 ml de smântână pentru frișcă de 33%.
În primul rând, bunica punea în congelator vasul în care urma să mixeze înghețata, și paletele mixerului, pentru aproximativ 30 de minute.
Pe urmă, turna frișca în vasul rece și bătea cu mixerul la cea mai mare viteză, până se îngroșă, aproximativ 5-7 minute.
După, bunica adăuga laptele condensat și continuați să mixați, deja la viteză mică, timp de 1 minut, cât să se încorporeze bine.
Când era gata compoziția, bunica o punea într-o formă de copt, pe o foaie de napolitană, apoi adăuga compoziția pentru înghețată și acoperea cu o altă foaie de napolitană.
La final, bunica dădea înghețata la congelator pentru cel puțin 4 ore.
Înghețată de vanilie ca la bunica
Înghețata de vanilie, bunica o făcea dintr-un amestec de lapte, smântână dulce, gălbenușuri, zahăr și esență de vanilie.
Crema rezultată din aceste ingrediente se numește creme anglaise.
Această cremă se gătește la foc mic până se îngroașă. Pentru a face înghețata de vanilie, bunica aduăga esență de vanilie și puțină esență de rom la creme anglaise.
De fiecare dată, bunica avea grijă să nu fiarbă prea mult crema și să amestece continuu pentru a nu se separa.
Pentru a o transforma în înghețată bunica punea crema într-un bol la congelator. Dacă vreți puteți alege și varianta folosirii unei mașini pentru înghețată.
După ce punea crema în congelator, bunica avea grijă să mestece în înghețată la fiecare 30 de minute pentru a nu se forma cristale de gheață.
Când înghețata era gata, bunica obișnuia să pună lingura pentu înghețată în apă fierbinte pentru câteva secunde. Astfel, putea să o porționeze perfecte în cupe. De multe ori, peste înghețata de vanilie, bunica obișnuia să pună și câteva linguri de dulceață de căpșuni, făcută de ea, înainte de a o servi.
Înghețată de zmeură ca la bunica
Dacă avea culeasă zmeura din grdăina, bunica obișnuia să ne desfete și cu o înghețată de zmeură. Zmeura, bunica o zdrobea, după care bătea albușul spumă cu zahărul pudră, adăuga laptele, puțin câte puțin. Peste compoziție, buncia punea piureul de zmeură și amesteca ușor până se omogeniza.
Compoziția o punea la congelator pentru 3-4 ore ore, apoi o amesteca cu mixerul și o introducea din nou la congelator pentru încă 4 ore. Această operațiune, bunica o repera de 2 ori.
Când era complet înghețată, bunica o serveea decorată cu câteva fructe de zmeură.