Factura la utilități este un criteriu în alegerea celei mai bune variante. Odată cu explozia proiectelor imobiliare din municipiul Iași, au crescut și pretențiile potențialilor clienți. Pe lângă calitatea finisajelor și prețul pe metru pătrat construit, se pune accent și pe importanța clădirilor verzi.
În momentul în care este achiziționat un imobil, trebuie verificată și eficiența energetică, care se regăsește în facturile de întreținere. Dacă un imobil are un preț atractiv, există riscul ca pe termen lung să nu mai pară o afacere, din cauza costurilor mari de întreținere. Un raport recent al Comisiei Europene arăta că cei mai mari consumatori de energie sunt locuințele, birourile, magazinele, însumând un procent de 40 la sută din consumul total. Totodată, acești consumatori sunt responsabili în proporție de 36 la sută de emisiile de gaze cu efect de seră. Pe scurt, 3 din 4 case europene nu sunt eficiente energetic. Clădiri verzi înseamnă o reducere importantă a consumului de energie.
Consumul de energie a clădirilor poate fi redus prin două modalități: renovarea clădirilor vechi sau construirea celor noi cu respectarea standardului nZEB (nearly zero energy buildings), adică imobile cu un consum de energie apropiat de zero. O clădire cu eficiență energetică ridicată se traduce printr-o clădire cu un consum de energie cu 60 la sută mai puțin față de una obișnuită. Necesarul scăzut de energie poate fi asigurat prin surse regenerabile, panouri fotovoltaice, măsuri ce au un efect vizibil în facturile de întreținere ale proprietarului.
Totodată, alt efect important este diminuarea impactului asupra mediului înconjurător. O clădire cu consum redus de energie oferă o serie de avantaje de necontestat, cum ar fi confortul termic fără pierderi de căldură, facturi mai mici cu încălzirea termică, dar și cu energie electrică. Izolația de calitate a clădirii diminuează folosirea aparatelor de aer condiționat, iar poluarea fonică este redusă datorită sistemelor de ultimă oră de izolare fonică. Materialele de construcții sunt foarte importante în edificarea clădirilor verzi.
O soluție pentru izolarea clădirilor este zidăria de cărămidă de 30 centimetri, tencuieli la interior, dar și termosistem de 15 centimetri la exterior, rețetă cea sigură izolație termică și acustică. La izolație este folosită vată minerală bazaltică, rezistentă la foc. În cazul unui complex rezidențial de dimensiuni mari, montarea centralelor termice de apartament nu mai este viabilă. Încălzirea centralizată proprie oferă un randament mult mai mare față de centralele de apartament. Totodată, este rezolvată și o problemă de securitate, riscul aparițiilor scurgerilor de gaze, incendii, explozii fiind cu mult diminuat. La reducerea consumului contribuie și ferestrele mari din PVC, cu profile de tâmplărie cu coeficient termic ridicat.
Toate aceste detalii sunt respectate de compania Prime Kapital, care va construi complexul Silk District, pe amplasamentul fostei fabrici de mătase de pe Calea Chișinăului. Investiția se ridică la circa 200 milioane de euro. Primele 2 faze ale proiectului Silk District insumeaza peste 660 apartamente si aprox. 800 locuri de parcare. Deja, dezvoltatorul a scos la vânzare primele apartamente, încă de la stadiul de proiect. Clienții sunt avantajați pentru că pot achiziționa imobile la un preț preferential.