Inflația va ajunge până la 8,6% în iunie. Avertismentul BNR
Banca Națională a României a făcut public faptul că rata anuală a inflației va crește treptat în următoarele luni. Reprezentanții BNR preconizează o creștere de până la 8,6% în iunie 2022, urmată de o descreștere până la valoarea 5,9% în luna decembrie a anului curent.
Potrivit BNR, descreșterea va continua până la 3,3% și este estimată în luna septembrie a anului 2023.
Consiliul de Administrație al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an începând cu 11 ianuarie.
Principalele cauze sunt, în viziunea BNR, creșterile de prețuri ale energiei electrice și gazelor naturale, dar și ale alimentelor.
Alte scumpiri care vor alimenta inflația
Creșterile în sectorul energiei nu sunt singurii factori care produc creșterea ratei dobânzii. Alte scumpiri care susțin inflația sunt cele pentru țigări și mărfuri nealimentare, inclusiv a celor importate, sub impactul majorării costurilor și al blocajelor în lanțuri de producție și aprovizionare, potrivit BNR.
De asemenea, criza energetică şi blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare reprezintă surse importante de incertitudini şi riscuri în actualul context.
În acelaşi timp, membrii Consiliului au continuat să exprime preocupări legate de perspectiva absorbţiei fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, implicit de ameliorarea capacităţii instituţionale în domeniu. S-a subliniat în dese rânduri că atragerea acestor fonduri este esenţială pentru realizarea reformelor structurale de care are nevoie economia românească şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului consolidării bugetare graduale.
Revenire economică în primul trimestru din 2022
Membrii Consiliului au observat că noile evaluări indică o stagnare a activității economice în trimestrul IV 2021, urmată de o revenire modestă în trimestrul I 2022 – inclusiv în contextul noilor valuri pandemice, al crizei energetice și al blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare –, față de încetinirea graduală a creșterii anticipată în noiembrie 2021, implicând o scădere mult mai accentuată a dinamicii anuale a PIB de-a lungul celor două trimestre, în raport cu previziunile anterioare.
Evoluțiile fac probabilă o nouă restrângere a excedentului de cerere agregată pe ansamblul intervalului și coborârea lui la valori mult inferioare celor din prognoza precedentă, dată fiind și recenta revizuire considerabilă în jos a datelor statistice privind dinamica activității economice în semestrul I 2021. Astfel, din partea excedentului de cerere agregată sunt de așteptat presiuni inflaționiste minore, implicit mult mai estompate decât cele anticipate anterior, au concluzionat membrii Consiliului.