Inflația în zona euro a atins un nou nivel record, de aproape 9%
În plină vară, întregul continent european continuă să se confrunte cu creșterea prețurilor. Cele mai recente date ale Eurostat, publicate vineri, arată că inflația anuală în zona euro a atins un nivel record în iulie, de 8,9%, în creștere față de iunie, potrivit Le Figaro.
În detaliu, creșterile de prețuri sunt, fără surpriză, deosebit de puternice în domeniul energiei, ajungând la 39,7% pe an în iulie. Acesta este cu siguranță un nivel ridicat, dar în ușoară scădere față de luna precedentă. În schimb, inflația a accelerat între iunie și iulie pentru produsele alimentare – creștere de 9,8%, față de 8,9% cu o lună înainte -, pentru bunurile industriale – 4,5% față de 4,3% – și pentru servicii – 3,7% față de 3,4% -, potrivit serviciului statistic de pe lângă Comisia Europeană.
Franța este una dintre țările cu cele mai mici creșteri de prețuri dintre țările studiate, după Malta
Există disparități foarte mari între țările membre ale zonei euro. Franța este una dintre țările cu cele mai mici creșteri de prețuri dintre țările studiate, după Malta. În schimb, cele trei țări baltice sunt cele în care facturile cresc cel mai mult, cu o rată a inflației de peste 20%. În ceea ce privește dinamica, există, de asemenea, diferențe puternice: în iulie, creșterile de prețuri au încetinit în cinci țări, inclusiv în Belgia și Italia, în timp ce în Letonia, Olanda, Cipru și Estonia acestea au accelerat puternic.
De asemenea, Eurostat a prezentat vineri un raport privind creșterea economică în zona euro și în Uniunea Europeană. Urmând exemplul INSEE pentru Franța, în al doilea trimestru, activitatea a rezistat mult mai bine decât se aștepta: PIB-ul a crescut cu 0,7% față de trimestrul precedent în cele 19 state care au moneda comună, după 0,5% în primele trei luni ale anului. Și asta într-un moment în care inflația, războiul din Ucraina și revenirea pandemiei provocau temeri legate de o încetinire economică.
Încă o dată, rezultatele statelor membre arată o gamă largă: PIB-ul a scăzut în Letonia și Portugalia, în timp ce în Germania a stagnat și a crescut doar ușor în Belgia și Republica Cehă. În schimb, creșterea este solidă în Suedia, Spania și Italia. Franța, la rândul său, a raportat o creștere de 0,5%, o cifră egală cu cea prezentată de INSEE în aceeași zi. În ciuda vânturilor potrivnice care continuă să se acumuleze, Bătrânul Continent rezistă bine. Rămâne de văzut dacă vara turistică, care se anunță a fi una record, va continua această bună dinamică.