Inflația din zona euro se îndreaptă în direcția cea bună. BCE are speranțe mari: Economia Europei va reveni pe drumul cel bun
Conform unui interviu acordat recent de Joachim Nagel, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Centrale Europene, inflația din zona euro se îndreaptă ușor către direcția corectă.
„Presupunem că inflația de bază se va îmbunătăți, în special datorită scăderii tendințelor salariale din zona euro”, a declarat Joachim Nagel pentru postul german de radio Deutschlandfunk. Această declarație vine în urma eforturilor recente ale Băncii Centrale Europene de a controla și stabiliza inflația în economia zonei euro cât mai mult posibil.
Inflația din zona euro se îndreaptă în direcția bună
În iunie 2024, rata anuală a inflației din zona euro a ajuns la 2,5%, în scădere față de 2,6% în luna mai a aceluiași an. Cu un an înainte, în iunie 2023, rata inflației era de 5,5%. În Uniunea Europeană, inflația anuală a fost de 2,6% în iunie 2024, comparativ cu 2,7% în mai. În aceeași perioadă a anului trecut, rata inflației în UE era de 6,4%, conform Eurostat. Cele mai mici rate ale inflației s-au înregistrat în Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1,0%), iar cele mai mari în Belgia (5,4%), România (5,3%) și în Spania și Ungaria (ambele cu 3,6%). Comparativ cu luna mai 2024, inflația a scăzut în 17 state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în nouă.
Principalele contribuții la inflația din zona euro în iunie 2024 au venit din sectorul serviciilor (+1,84 puncte procentuale), urmat de alimente, alcool și tutun (+0,48 pp), bunuri industriale (+0,17 pp) și energie (+0,02 pp). Deși inflația este un subiect de interes general, mulți nu înțeleg în totalitate la ce se referă și care sunt efectele sale asupra economiei și nivelului de trai. De aceea, este esențial să analizăm în detaliu câteva aspecte esențiale legate de inflație, precum definiția sa, cauzele, tipurile de inflație, modul de calcul și, nu în ultimul rând, cum ne putem proteja de efectele sale.
Ce este inflația și cum te poate afecta
Inflația poate fi definită ca o creștere generalizată și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a monedei. Printre cauzele principale ale inflației se numără creșterea cererii, creșterea costurilor de producție și reducerea ofertei. În primul caz, o majorare a cererii poate fi cauzată, de exemplu, de creșterea salariilor sau pensiilor, ceea ce determină o cerere mai mare de bunuri și servicii. În al doilea rând, o creștere a costurilor de producție, cum ar fi scumpirea materiilor prime sau introducerea unor noi taxe, duce la creșterea prețurilor. În al treilea rând, reducerea ofertei poate fi provocată de factori precum deprecierea monedei naționale, exporturi excesive sau fenomene naturale, cum ar fi seceta, care pot limita producția.
Printre efectele cele mai evidente ale inflației se numără creșterea costului de trai și scăderea nivelului de trai. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce prețurile cresc, oamenii pot cumpăra mai puțin cu aceeași sumă de bani. Totuși, impactul inflației variază în funcție de intensitatea și durata fenomenului. De exemplu, o inflație moderată poate fi benefică pentru economie, stimulând investițiile și consumul, însă o inflație ridicată, pe termen lung, poate avea efecte devastatoare asupra economiei și populației.
Recent, Joachim Nagel, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Centrale Europene, a declarat că inflația din zona euro se îndreaptă în direcția corectă.