Infectiile urinare. Ce este important sa faci cand suspectezi o astfel de infectie

de: Echipa Bzi.ro
09:00, 25 nov. 2019

Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile afecteaza o parte a tractului urinar. Cele mai frecvente sunt infectiile urinare care afecteaza vezica. Care sunt simptomele si ce trebuie sa faci daca te confrunti cu astfel de infectii, descopera in randurile de mai jos.

Pana la 60% dintre femei vor experimenta infectiile urinare pe parcursul vietii lor, potrivit medicilor. Ele pot sa se dezvolte in orice parte a tractului urinar, insa cel mai frecvent afecteaza vezica urinara. Simptomele infectiei de tract urinar variaza si pot fi extrem de neplacute. Nevoia constanta de a urina, chiar si atunci cand vezica este goala, durerea si arsura la urinare sunt cateva dintre semnele unei infectii urinare.

Mai frecvente la femei

Infectiile urinare pot sa apara la oricine, insa femeile sunt mai sensibile din cauza anatomiei. Explicatia pare a fi legata strict de particularitatea anatomica a aparatului urinar. Acesta este aproape identic la ambele sexe, diferenta fiind facuta de uretra. Este canalul care face legatura dintre vezica urinara si exterior si prin care este eliminata urina. La femei, uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea bacteriilor. In plus, distanta mai mica fata de anus faciliteaza contaminarea cu microorganisme din zona anala.

„Infectiile urinare le vedem la fiecare grupa de varsta”, a declarat dr. Jennifer Ashton. Uneori pot fi cronice sau recurente. Sarcina, activitatea sexuala, menopauza si o infectie urinara anterioara pot creste riscul. Iar bebelusii si femeile aflate in postmenopauza sunt mai susceptibile de a avea.

Infectiile urinare: ce trebuie sa fac daca apar

In primul rand, bea multa apa. Acest lucru ajuta la eliminarea bacteriilor care adera la peretele vezicii urinare. De asemenea, sucul de merisoare este o arma eficienta. Mai multe studii au aratat ca sucul de merisoare poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare.

Daca este posibil, mergeti si faceti o urocultura. Aceasta analiza testeaza bacteriile din urina, ceea ce ajuta medicul sa identifice antibioticul care este cel mai bun pentru a trata infectia. „Este foarte important sa faci aceasta analiza. Daca simptomele tale dispar si apoi revin si trebuie sa fii tratat din nou, trebuie sa stim cu adevarat care a fost acea bacterie care a cauzat infectia”, a adaugat dr. Ashton.

Rezultatele culturilor de urina pot dura cateva zile, asa ca, daca acest lucru nu este posibil din punct de vedere logistic, faceti sumarul de urina. Acest test verifica rapid daca exista sange, glucoza, pH si produse secundare ale bacteriilor din urina ca indicatori potentiali ai unei infectii urinare.

Am nevoie de antibiotice?

In unele cazuri, este sigur sau chiar cel mai bine sa nu luati antibiotice. Aproximativ 40% pana la 50% din infectiile urinare vor disparea singure fara niciun tratament cu antibiotice. Mai mult decat atat, expunerea frecventa la antibiotice poate face bacteriile rezistente la medicamente. Este o problema frecvent asociata cu tratarea infectiilor urinare.

„Nu de fiecare data cand bacteriile se gasesc in urina este necesar un tratament cu antibiotice”, a spus Ashton. „Este important ca oamenii sa stie ca, daca au simptome, nu trebuie sa se sperie ca daca nu iau antibiotice isi pun in pericol sanatatea.”

Unele medicamente eliberate fara reteta si sucul de merisoare pot oferi alinare. Medicul va poate ajuta sa decideti daca este necesar un tratament si, daca da, care este tratamentul potrivit. Nu orice antibiotic este potrivit pentru o infectie a tractului urinar, care este cauzata de E. coli in aproape 90% din cazuri.

„Prescriem anumite antibiotice pe baza a ceea ce credem ca este cel mai probabil sa fie cauza bacteriilor”, a spus Ashton. Nitrofurantoina si bactrimul sunt cele mai bune pentru tratarea unei infectii urinare, in conformitate cu Societatea de Boli Infectioase din SUA.

Alte antibiotice folosite adesea pentru a trata infectiile urinare, cum ar fi ciprofloxacina si levofloxacina, pot avea reactii adverse grave. Ciprofloxacina, in cazuri rare, poate fi asociata cu rupturi de tendon si probleme psihiatrice. „Asigurati-va, daca faceti tratament, ca luati antibioticul potrivit, doza potrivita, pentru durata corecta de timp si nu doar sa luati automat ceea ce v-a fost inmanat”, a spus Ashton.

Infectiile urinare: cum le putem preveni

Cel mai bun mod de a preveni o posibila infectie urinara este sa ramaneti hidratat. Atunci cand sunt inundate, bacteriilor le este mai greu sa supravietuiasca. Asta inseamna sa consumati apa potabila, nu bauturi zaharoase, care pot irita vezica urinara.

De asemenea, urinarea inainte si dupa sex, dusurile dupa sex te asigura ca reduci riscul infectiilor de tract urinar. „Sa faci toate acestea nu sugereaza ca oamenii sunt murdari. Dar trebuie sa ne amintim cand vorbim despre bacterii, ca sunt microscopice”, incheie dr. Ashton.