Indicii ca suferi de cancer de piele. Iata tipurile de cancer de piele
Cel mai comun semn de avertizare al cancerului de piele este o schimbare a aspectului pielii, cum ar fi o noua excrescenta sau o rana care nu se vindeca.
Termenul „cancer de piele” se refera la trei conditii diferite. De la cel mai putin la cele mai periculoase, ele sunt:
– Carcinomul cu celule bazale ( sau carcinomul epiteliom cu celule bazale)
– Carcinomul cu celule scuamoase (prima etapa a ceea ce se numeste keratoza actinica)
Melanomul
Cele doua mai frecvente forme de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase. Impreuna, aceste doua sunt, de asemenea, mentionate ca cancerul de piele non melanoma. Melanomul este, in general, forma cea mai grava de cancer de piele, deoarece aceasta tinde sa se raspandeasca (metastaze) pe tot corpul foarte repede. Cancerul de piele este, de asemenea, cunoscut sub numele de neoplazie a pielii. Acest articol este despre cele doua tipuri de cancer de piele non melanoma.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea carcinomului bazocelular?
Pielea deschisa la culoare, expunerea la soare, si varsta sunt factori importanti in dezvoltarea carcinoamelor bazocelulare. Persoanele care au pielea deschisa la culoare si sunt mai in varsta au sanse mai mari sa faca carcinom bazocelular. Aproximativ 20% din aceste cancere cutanate, cu toate acestea, apar in zone care nu sunt expuse la soare, cum ar fi piept, spate, brate, picioare, si scalp. fata, insa, ramane locul cel mai comun pentru leziunile bazocelulare.
Slabirea sistemului imunitar, fie de la boli sau medicamente, poate favoriza, de asemenea, riscul de a dezvolta carcinom bazocelular. Alti factori de risc includ expunerea la soare.
Exista dovezi ca, spre deosebire de carcinomul cu celule scuamoase, carcinom bazocelular nu este favorizat de expunerea la soare mai multe ore, ci de expunerea la soare ca intermitenta in timpul vacantelor, in special in primii ani de viata.
Riscul de a face cancer de piele este, de asemenea, favorizat de locul in care locuieste o persoane. Oamenii care traiesc in zone care prezinta un nivel ridicat de radiatii UV sunt mai susceptibile de a face cancer de piele. In Statele unite, de exemplu, cancerul de piele este mai frecvent in Texas decat este in Minnesota, unde soarele nu este la fel de puternic. La nivel mondial, cele mai ridicate sanse de cancer de piele se gasesc in Africa de Sud si Australia, care sunt zonele care primesc cantitati mari de radiatii UV.
– varsta. Cele mai multe cancere cutanate apar dupa varsta de 50 de ani, dar efectele daunatoare ale soarelui incepe la o varsta frageda. Prin urmare, protectia ar trebui sa inceapa in copilarie, in scopul de a preveni cancerul de piele mai tarziu in viata.
– expunerea la radiatii ultraviolete in cabine de bronzat. Cabinele de bronzat sunt foarte populare, in special in randul adolescentelor, si permit chiar si oamenilor care traiesc in zonele cu clima rece sa isi bronzeze pielea pe tot parcursul anului.
– radiatii terapeutice, cum ar fi cele pentru tratarea altor forme de cancer.
Carcinomul cu celule scuamoase
Ce este carcinomul cu celule scuamoase?
Carcinomul cu celule scuamoase este cancerul care incepe in celulele scuamoase, care sunt celule subtiri, plate care arata ca niste solzi de peste la microscop. Cuvantul „scuamoase” provine din cuvantul latinesc „scama”, care inseamna „scara de peste sau de sarpe”, din cauza aspectului celulelor.
Celule scuamoase se gasesc in tesutul care se afla la suprafata pielii, mucoasei organelor cavitare ale corpului, si pasaje din tractul respirator si digestiv. Astfel, carcinoamele cu celule scuamoase, de fapt, pot aparea in oricare din aceste tesuturi.
Cea mai veche forma de carcinom cu celule scuamoase se numeste actinice (sau solara) keratosis. Keratoza actinica apare ca niste umflaturi rosii pe scalp, fata, urechi, si pe podul palmelor. Ele apar adesea pe un fundal pestrit, pe pielea deteriorata din cauza soarelui.